A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EU-képviselő
Az erdélyi magyar választási összefogásról
MÁÉRT - 2019. március 15., péntek 06:15

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége nevében Szilágyi Zsolt elnök egy állásfoglalást szignált, a Kolozsváron ma kiadott közlemény az alábbiakat tartalmazza: 
 
A 2019. május 26-án megtartandó európai parlamenti választások előkészületeinek végéhez közeledve sajnálattal kell megállapítanunk, hogy az erdélyi magyar politikai szervezetek együttműködése, azaz a magyar összefogás veszélyben van. Múlt év júliusában kinyílvánított tárgyalási javaslataink érdemi válasz nélkül maradtak, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt által is szorgalmazott erdélyi magyar koalíció megvalósítását az RMDSZ visszautasította.
Mindkét esetben javaslataink abból indultak ki, hogy az erdélyi magyar szavazatokat a legnagyobb számban kellene összegyűjteni, erre pedig egy olyan választási koalíció lenne a legalkalmasabb, amelyet mindhárom erdélyi magyar politikai erő hoz létre. Az EP-választások törvényének 20. szakasza kimondja: mind a pártoknak, mind a választási koalícióknak ugyanazon öt százalékos küszöböt kell megugraniuk a mandátumszerzéshez. Az igazi magyar összefogás, a választási koalíció, megvalósulása esetén jó eséllyel pályázhatna a közös erdélyi magyar lista három mandátumra, egyes becslések szerint szerencsével és a körülmények kedvező fennállása esetén még a negyedik mandátum is szóba jöhetne. Ezzel szemben a kizárólag pártérdek alapján állított RMDSZ-lista eleve csak két hely megszerzését célozza meg.Az európai választásokon az erdélyi magyar pártokat elsősorban a közösség érdeke, és nem a szűk pártérdek kellene vezérelje. A választási koalíció az erők összeadását jelentené, a különböző táborok voksainak hasznosítását. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a választási koalíció visszautasításával az RMDSZ lemondott mind az MPP, mind pedig az EMNP szavazóbázisáról, az erdélyi magyar szavazók jelentékeny hányadáról. Lemondott az általa fennen hangoztatott és hirdetett erdélyi magyar egységről. Ha pedig az RMDSZ-lista nem kapja meg a romániai szavazatok öt százalékát, akkor egyetlen erdélyi magyar sem jut be az Európai Parlamentbe. Ezért pedig a teljes felelősség az RMDSZ jelenlegi vezetőségét terheli majd.
Tekintettel arra, hogy az eddigi EP-választások alkalmával, azaz 2007-ben, 2009-ben és 2014-ben – így vagy úgy, de mindhárom esetben – három erdélyi magyart sikerült az unió törvényhozásába küldenünk, messzemenően károsnak tartjuk, hogy jelen esetben az RMDSZ eleve lebecsüli és alulértékeli az erdélyi magyar közösség erejét, és csak két hely megszerzését tűzi ki célul. Ennek rövid és középtávon is negatív hatásai lesznek az erdélyi magyarok választási részvételére.Szomorúan látjuk, hogy az RMDSZ kommunikációs fogásként a saját listájának középmezőnyében való részvételt ajánlja az autonómiapárti szervezeteknek, az igazi magyar összefogásnak azonban pontosan abban lenne az ereje, hogy az egész közösség érdekében, a politikai szereplők saját identitásának megtartásával és megerősítésével gyűjtené egybe az erdélyi magyar szavazatokat.
Az igazi magyar összefogás a pártérdek felett közösségünk erejét mutathatná meg a választásokon!
 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA