A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: megteszünk mindent, hogy a tábla továbbra is ott álljon Brassó megye határában, mivel ott van a helye!
MÁÉRT - 2019. március 23., szombat 15:45

Több éve már, hogy  Brassó és Kovászna megye, illetve Brassó város határában többnyelvű helységnévtáblákat helyeztek ki az RMDSZ és a Brassó megyei, illetve városi vezetőség eredményes együttműködésének köszönhetően. Dan Tanasă újabb magyarellenes feljelentésének eredményeként Brassó Megye Tanácsát felszólították arra, hogy vegye le a Brassó és Kovászna megye határában kihelyezett kétnyelvű köszöntőtáblát.
„A megyei és a városi tanács saját maguk rendelkeztek arról, hogy bár a magyarok számaránya nem éri el a húsz százalékot, mégis kihelyezik a táblákat, elismerve és hangsúlyozva Brassó megye történelmileg alátámasztott többnyelvűségét. A megyei és városi vezetőség többször bebizonyította, a kisebbségeket és jogaikat tiszteletben tartják, támogatják, és ha a táblaügyet nézzük, akkor a többségi nemzet képviseletének belegyezésével a kötelezőnél többről is biztosítják a kisebbségeket. Brassó megye ilyen szempontból példaértékű. Megteszünk mindent, hogy a tábla továbbra is ott álljon a megyehatárban, mivel ott van a helye” – hangsúlyozta Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.
Ambrus Izabella parlamenti képviselő a döntés kapcsán elmondta: „meggyőződésem, hogy Brassóban, ahol a nemzetiségi sokszínűség által gazdasági eredményeket értünk el, a kétnyelvű felirat nem zavart senkit, nem fosztotta meg a román állampolgárokat jogaiktól – ez nem vesz el semmit a többségi nemzettől. A magyarellenes feljelentés megmutatja, az önkormányzatoknak fokozottabb önrendelkezést kell biztosítani, hogy abban az esetben, ha önkormányzati szinten határozat nyomán helyeznek ki többnyelvű feliratot, akkor azt ne lehessen megtámadni.”
„Az ítélet nem jogerős, pár napon belül a bíróság kiküldi az indoklást, azt követően a megyei tanács megfellebbezi a döntést. Az RMDSZ jogtanácsosaival közösen megtaláljuk a megoldást, hogy a kétnyelvű felirat megmaradjon. Sajnálatos, hogy ahelyett, hogy a közösségünk számára fontos fejlesztéseket vinnénk előre, energiánk egy részét védekezésre kell fordítanunk” – emelte ki az ügy kapcsán Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA