A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma: Jó ütemben valósulnak meg a programok
MÁÉRT - 2019. március 28., csütörtök 11:38

Számos programot tartalmazott a pedagógusfórum múlt évi tevékenysége is - ezekről számolt be a pedagógusfórum elnöke, Csapó Nándor a múlt héten tartott közgyűlésen. A szakmai szervezet elnöke a horvátországi Óvodafejlesztési Programot részletezve arról beszélt még, hogy jó ütemben valósulnak meg a fejlesztések. Köszönetet mondott a támogatóknak, a magyar kormánynak, amelynek köszönhetően a horvátországi magyar óvodákba és iskolákba járó gyerekek még színvonalasabb nevelésben részesülhetnek.
A pedagógusfórum múlt évi tevékenysége is számos programból állt össze: pedagógus-továbbképzések, diákversenyek, táborok, szakmai tanácskozások alkották, és minden évben a magyar iskolaválasztás ösztönzését szolgáló új elemekkel is bővül.  A tavalyi év legjelentősebb programja a 2016-ban a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának égisze alatt életbe lépett Óvodafejlesztési Program, amely az infrastrukturális fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt, és amelynek köszönhetően a horvátországi magyar óvodákba járó gyerekek még színvonalasabb nevelésben részesülhetnek.
Csapó Nándor, a szakmai szervezet elnöke az elmúlt időszakot részletezve elmondta, hogy az Óvodafejlesztési Program során több új játszóteret alakítottak ki a szórványmagyarság által lakott településeken. A magyar óvodák több módszertani csomaggal gazdagodtak, két éve az óvodai díjat is támogatják. Az ingatlan-beruházások és -fejlesztések mellett hangsúlyos szerepet kapott az óvodapedagógusok képzése is, és mindez az idei évben is folytatódik.
- Programjaink, tevékenységeink az anyaországi finanszírozásnak köszönhetően valósulnak meg, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának a segítségével, támogatásával – mondta Csapó Nándor.
Ezekből a forrásokból minden évben különböző eszközöket szereznek be a magyar oktatási intézmények részére, így tudnak ingyenes magyarországi tankönyveket biztosítani a pedagógusoknak és a diákoknak.  Itt elsősorban a magyar nyelv és irodalom tantárgyról van szó.
A beiskolázási programról szólva elmondta, hogy továbbra is sikeres, valamint hogy igyekeznek a tehetséget, a jó tanulókat külön is díjazni a Tudással a könnyebb boldogulásért pályázatukkal. Ismertette a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ építésének a folyamatát is.
Pálinkás Krisztián, a Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda vezetője elmondta, már lehet pályázni az idei támogatásokra, a jelentkezéseket május 3-ig várják; hozzátette azt is, hogy most is, mint ahogy a korábbi években, mindent megtesznek azért, hogy minden érintetthez eljussanak a lehetőségekkel kapcsolatos információk.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA