A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Drávaszögi magyar falvak bemutatkozása Budapesten
MÁÉRT - 2019. április 4., csütörtök 10:09

A Magyarság Háza Kárpát-medencei magyar falvakat bemutató sorozatának második részében horvátországi magyar falvak értékeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők március 29-én Budapesten, a Magyarság Házában.
A Magyarság Háza 2011-ben, a magyar kormány támogatásával jött létre, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretein belül. A minden magyar összetartozását jelképező intézmény célja a Magyarország határain belül és kívül élő magyar közösségek közötti kapcsolatok erősítése, a pozitív magyarságkép kialakulásának, a magyarság értékmegőrző képességének segítése, az egymás iránti felelősségérzet kialakítása, elmélyítése.
A Magyarság Háza rendezvényei a nemzeti identitás erősítését szolgálják, bemutatják a világ magyarságára jellemző értékeket, eredményeket, teljesítményeket, sikereket. Nemrég egy a Kárpát-medencei magyar falvakat bemutató sorozatot indítottak, amelynek második részében drávaszögi magyar települések értékeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
- Igyekeztünk egy színes, zenével-tánccal átszőtt műsorban megmutatni legfontosabb hagyományainkat. Elsősorban a külhoni magyar értéktárba bekerült értékeinkre helyeztük a hangsúlyt, amit nem tudtunk helyben megmutatni, arról kisfilmet vetítettünk le – mondta Pajrok Andor, a Horvátországi Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság elnöke.
Az ártéri és a folyami halászat ősi eszközeinek, a kakasütésnek, a májusfa-kitáncolásnak, a fíkötőnek, a kebélnek, híres síremlékeinknek, templomainknak a bemutatására került sor. Ezenkívül kopácsi meséket, énekeket, gyermekjátékokat is prezentáltak a kopácsi hagyományőrzők. A műsor után a kakasütést is ki lehetett próbálni, valamint játékkészítésre is sor került, a gasztronómiai bemutatót különösen nagy érdeklődés övezte.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA