A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Winkler Gyula: létfontosságú a schengeni csatlakozás a Bánságban
MÁÉRT - 2019. április 9., kedd 12:24

Soha nem volt ekkora tétje az európai parlamenti választásnak, mint most, hiszen az Európai Unió válaszút előtt áll. Május 26-án az erős magyar képviseletről döntünk, de olyan kérdésekről is, amelyek meghatározzák mindennapjainkat – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő Nagyszentmiklóson, ahol lakossági fórumon vett részt, amelyen a helybéliek mellett a környező kisrégió, Csanád, Máriaföld és Pusztakeresztúr lakói is jelen voltak.
„Itt, a Bánságban, ahol pár lépésre vagyunk a hármas határtól Románia schengeni csatlakozása gyakorlati prioritás úgy közösségi, mint gazdasági szempontból. Nyilvánvaló, hogy kettős mércét alkalmaztak Románia és Bulgária esetében, hiszen az Európai Bizottság már nyolc éve bejelentette, hogy a két ország teljesítette a csatlakozás feltételeit, viszont a nyugati tagállamok rendre kifogásokat sorakoztatnak fel vélt vagy valós okokra hivatkozva. Ezek mindig politikai indokok voltak, amelyek teljesítésére az Európai Tanácsnak nem áll rendelkezésére világos kritériumrendszer. Ezért szólalunk fel mindig a kettős mérce ellen és ezt tesszük a jövőben is, akkor is, amikor a schengeni övezet bővítéséről van szó, de akkor is, amikor a Nyugat- és Kelet-Európát megosztó témákról van szó” – részletezte Winkler Gyula.
„A Kárpát-medencei magyar összefogás kiemelten fontos ügy, ezt továbbra is határozottan ki fogjuk terjeszteni az unión kívül élő magyar közösségekre is. A retorziók nem ijesztenek el, hanem erősebbé, határozottabbá tesznek bennünket. Elfogadhatatlan, hogy Ukrajna hatóságai megtagadják az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak a belépését az országba akkor, amikor a kárpátaljai magyar közösség fontos eseményére kapott meghívást” – hangsúlyozta a képviselő, aki kitért arra, hogy a Bánságban a vajdasági magyar közösséggel való együttműködés kap fontos szerepet, tulajdonképpen természetes, évszázados hagyományokkal rendelkező összetartozásról van szó. „Ami összetartozik, az előbb-utóbb összenő. Szerbia a következő években minden bizonnyal az EU tagja lesz, amelynek eredményeképpen eltűnnek a határok és a történelmi Bánságban újjáépülnek azok a gazdasági, kereskedelmi és társadalmi kapcsolatok, amelyek a múltban virágzó régióvá tették Bánságot” – fejtette ki Winkler Gyula, kiemelve, hogy támogatja és ösztönzi a kisrégiós együttműködéseket is. Mint mondta, Nagyszentmiklós nemcsak kulturális, hanem gazdasági szempontból is fokozatosan visszanyeri vezető szerepét a kistérségben. „Ezért töretlenül hiszem, hogy egyetlen bástyát sem szabad feladni, még akkor sem, hogy ha a Bánságban a demográfia alakulása ma nem a magyaroknak kedvez. Erőt és reményt ad, hogy a jövő nincs megírva, hanem azt együtt alakítjuk” – nyomatékosított az RMDSZ európai parlamenti képviselője. 
A nagyszentmiklósi lakossági fórum moderátora Bartók Béla, helyi RMDSZ-elnök volt, jelen volt Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei elnöke. Vasárnap délután Temesváron rendhagyó módon lehetett találkozni az EP-képviselővel, helyi fiatalok javaslatára kávézni hívták a temesváriakat, akik arról kérdezték Winkler Gyulát, hogy mivel foglalkozott az Európai Parlamentben és miért fontos az EU mindannyiunknak. A kötetlen beszélgetésen a kérdező és válaszoló is őszintén beszélt azokról a kérdésekről, amelyek Európa és a romániai magyarság jövőjét taglalták.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA