A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Winkler Gyula: Európai védelmet kérünk nemzeti szimbólumainknak
MÁÉRT - 2019. április 10., szerda 18:31

„Az identitásunkat meghatározza az anyanyelv, kulturális örökségünk és nemzeti jelképeink: himnuszunk és zászlóink. Ezért fontos, hogy európai szabályozás védje nemzeti szimbólumainkat, biztosítsa jelképeink szabad használatát, ezt a célt szolgálja a Minority SafePack, az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő Brüsszelben, ahol az Örökségünk őrei regionális döntőinek nyerteseit fogadta. Mára már hagyományossá vált, hogy a legjobb erdélyi örökségőrök az Európai Parlamentben mutatják be tevékenységüket és az örökségvédelmi mozgalmat.
„Nagyon büszke vagyok az Örökségünk őrei mozgalomra, amelyet 2017-től kezdődően európai jó gyakorlatként tartank nyilván és a jelenlegi tanévtől hivatalos tantárgyversenyként is elismerte az oktatási minisztérium. Minden csapat prezentációjához gratulálok, rendkívül elégtétel számomra, hogy angol nyelven, színvonalasan ismertették a diákok tevékenységüket. Szívmelengető számomra, hogy a Brassó megyei csapat prezentációjában azt a mondatot fedeztem fel a célkitűzések között, hogy fontos a magyar identitás megőrzése. Ez annak a visszaigazolása, hogy az RMDSZ jól döntött, amikor felkarolta ezt a mozgalmat és vetélkedőt, mert nem egyszerű műemlékvédelmi tevékenység, hanem megerősíti a diákok magyar identitását, közösségi élményt ad és rávezeti őket a szülőföld szeretetének, a kulturális örökség megőrzésének fontosságára” – emelte ki Winkler Gyula.
A prezentációkat interaktív, dinamikus és kötetlen beszélgetés követte, ennek során az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarok számára kiemelten fontos, hogy megőrizhessék nemzeti identitásukat, szülőföldükön boldogulhassanak, éppen ezért azt is elvárják az Európai Uniótól, hogy biztosítsa az őshonos kisebbségek jogait.
A héten három csapat, 45 fiatal utazott Brüsszelbe, ahol megismerkedtek az uniós intézményrendszerrel, majd egy szemináriumon angol nyelven ismertették a mozgalmat, az örökbe fogadott műemléket, amely köré tevékenységüket szervezték. Kolozsvárról a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai, az Óvári Csuhások a ferences kolostort fogadták örökbe, Szászrégenből a Lucian Blaga Technológiai Líceum diákjai a Kemény kastély őrei lettek, Brassóból, az Áprily Lajos Főgimnáziumból a ReforMált – Református Magyar Lebontott Templom csapata a régi Brassó-belvárosi református templomot fogadta örökbe.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA