A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Száz éve történt a köröstárkányi és kisnyégerfalvi magyarirtás
MÁÉRT - 2019. április 18., csütörtök 10:12

Nagypénteken lesz száz éve annak, hogy a Bihar megyei Köröstárkányban a falura rontó román katonai és félkatonai alakulatok, valamint a hozzájuk csapódó környékbeli fegyveres románok kilencvenhárom helybéli magyar polgári lakost mészároltak le. A szomszédos Kisnyégerfalván szintén kivégeztek tizenhét teljesen ártatlan magyar civilt. Erre a tragédiára emlékezik az utókor 2019. április 19-én. A Pro Tharkan civil szervezet koszorúzást tart a köröstárkányi emlékfalnál 11.30 órától. Délután 18 órától az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Egyesület Nagyváradon, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében várja az emlékezőket. A rendezvény nagypénteki igei köszöntővel kezdődik, majd emlékező beszédet mond Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke. A továbbiakban A Székely Hadosztály története című kötetet mutatja be annak két szerzője, Gottfried Barna történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiókjának főlevéltárosa és Nagy Szabolcs történész, a Veszprém megyei fiók főlevéltárosa.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA