A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Koszorúzás az Antall-emlékműnél
MÁÉRT - 2019. április 29., hétfő 09:35

A horvát fővárosban utca viseli a nevét, 2002-ben pedig egy mellszobrot is állítottak Antall József néhai magyar miniszterelnöknek, amelyet Mádl Ferenc és Stipe Mesić akkori magyar, illetve horvát köztársasági elnök együtt avatott fel. Mellszobránál azóta minden évben koszorúzási ünnepséget rendeznek a zágrábi magyarok. Antall József, Magyarország kommunizmus utáni első szabadon választott miniszterelnöke haláláig a horvát és a magyar nép közötti barátságért, a két ország kapcsolatainak előmozdításáért dolgozott, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a független horvát állam megteremtésének rendkívül nehéz időszakában Zágráb humanitárius, diplomáciai és egyéb segítséget kapjon. Április 16-án gyűltek össze ismét tisztelői zágrábi mellszobra előtt, a magyar szervezetek és a zágrábi magyar nagykövetség képviselői közösen koszorúztak a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök emlékművénél.
A zágrábi magyar nagykövetség koszorúját Magyar József nagykövet és Györei Anita első beosztott helyezte el. Koszorúzott még Szendrői László alezredes és Klašnja Ljiljana Milan Bandić zágrábi főpolgármester nevében. A zágrábi magyar szervezetek koszorúit Balázs Piri Zoltán, Zágráb város Magyar Kisebbségi Tanácsának az elnöke, Ranogajec Komor Mária, az Ady Endre MKK elnöke és Sehtel Molnár Annamária, a HMTMT tagja helyezte el. Mindkét országban működik Horvát-Magyar Baráti Társaság, a két elnök a közös koszorú elhelyezése után együttműködési szerződést írt alá.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA