A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Winkler Gyula: május 26-án Európa jövője a tét?
MÁÉRT - 2019. április 30., kedd 10:25

„Fontos választás előtt állunk, hiszen nemcsak a mi ügyeink, hanem az Európai Unió jövője a tét. Az EU válaszút előtt áll, akárcsak Bukarestben, az Európai Parlamentben is nagy zűrzavar van. Egyesek kétsebességes Európát szeretnének kiépíteni, ennek az elképzelésnek mi, a kelet-európai államok lennénk a vesztesei. Mi azért megyünk Brüsszelbe, hogy ennek az elképzelésnek a gyakorlatba ültetését megakadályozzuk, és jogainknak érvényt szerezzünk” – mondta el Winkler Gyula hétfőn, Nyárádmentén – Backamadarason, Székelyberén, Szentgericén, Csíkfalván és Nyárádremetén – tett látogatása alkalmából megszervezett lakossági fórumokon.
Csép Andrea parlamenti képviselő, aki a helyi közösségekhez tett látogatásán kísérte el az EP-képviselőjelöltet, elmondta, olyan politikai környezetben élünk, amely nem kedvez a magyaroknak. A pártok olyan személyeket küldenek az Európai Parlamentben, mint Traian Băsescu, aki megakadályozta március 15 ünnepnappá nyilvánítását, vagy a magyarellenességéről ismert Rare? Bogdan. „Május 26-án az önkormányzati és a parlamenti szint után most az uniós képviseletet kell megerősítenünk. Mi, magyarok mutassuk meg, hogy vagyunk, mert ha nem megyünk el szavazni, akkor minket nem vesznek számba” – mondta a parlamenti képviselő. 
A lakossági fórumok résztvevői megfogalmazták, hogy többet várnak az Európai Uniótól. Elhangzott, az uniónak az lenne a lényege, hogy hasson azokra az országokra, amelyek nem tartják be a kisebbségi jogokat vagy az uniós rendelkezéseket.
Winkler Gyula elmondta, korábban megmaradásról, boldogulásról beszéltünk, most a gyarapodásra kell fektetnünk a hangsúlyt. Ezt három síkon lehet elérni: a nemzeti összetartásba vetett hittel, a kisebbségi jogaink európai szinten történő érvényesítésével, illetve az uniós támogatások megtartásával és növelésével.
„Nemzeti ügy ez a választás, hiszen az Európai Parlamentben nem vagyunk egyedül: ott van Szlovákiából a Magyar Közösség Pártjának képviselője, illetve a Fidesz listáján egy kárpátaljai és egy vajdasági képviselő, akik magyar állampolgárok is. Ha az erdélyi magyar közösség magas számban megy el szavazni, akkor ismét három erdélyi képviselővel erősíthetjük a brüsszeli magyar képviseletet” – mondta el Winkler.
Szerinte erős képviselettel kisebbségi jogaink érvényesítésének esélyei is megnőnek. Noha a csatlakozás előtt magas elvárásokat támasztott a magyar közösség a kisebbségi ügyeink érvényesítésével szemben, ez nem történt meg. „Az RMDSZ majdnem 30 éve a kisebbségi jogokért küzd. Azt gondoltuk, hogy a csatlakozásunk után az EU a mi kisebbségi problémáinkat is megoldja. Ez nem így lett, sőt, elkezdődött egyfajta visszarendeződés, de mi ezt meg fogjuk akadályozni. Erről szól a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés” – hangsúlyozta Winkler.
Hozzátette: ahhoz, hogy versenyképes és gyarapodóvá váljon közösségünk, a kisebbségi ügyek mellett a támogatások kérdésével is foglalkozni kell. „Növelni kell a területalapú és vidékfejlesztési támogatásokat, és el kell indítani a gazdák érdekképviseletekbe való szerveződését. Így a bukaresti kormányt helyi szintről és Brüsszelből együtt tudjuk majd rávenni arra, hogy a bürokratikus folyamatokon egyszerűsítsen” – nyomatékosított az EP-képviselőjelölt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA