A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Vajdasági családi gazdaságoknál jártak gazdakörünk tagjai
MÁÉRT - 2019. május 2., csütörtök 11:16

Palics és Szabadka környékére szervezett tanulmányi kirándulást a HMDK Gazdaköre, a szlavóniai és baranyai gazdákból álló csoport az ottani termelők munkájába nyert betekintést.
 
A HMDK Gazdaköre éves programjában tanulmányutak is szerepelnek, melyek során a szervezet tagjai bővíthetik ismereteiket a különböző mezőgazdasági ágazatok terén, ezenkívül a kapcsolatépítés is célja ezeknek a kirándulásoknak.
- Miután felvettük a kapcsolatot az Észak-Vajdasági Földműves Egyesülettel, idei első utunk Vajdaságba vezetett, Szabadka és Palics környékére, ahol családi gazdaságok működésébe nyertünk betekintést – mondta el lapunknak Bálint Szabó Anasztázia, a Gazdakör falugazdásza.
A szlavóniai és baranyai gazdákból álló, közel negyvenfős csoportot Urbán Károly, az ottani gazdaszervezet elnöke és Balog Anita helyi falugazdász fogadta.
Az egynapos tanulmányút során családi gazdaságokba látogattak; egy 500 hektáron gazdálkodó szántóföldi termelőhöz, egy gyümölcsészetbe, ahol a homokos termőföldben a gyümölcsöst csak öntözőrendszer segítségével tudják fenntartani, illetve egy kertészetben is jártak, ahol a megtermelt zöldségfélét helyben csomagolják. Utolsó állomásuk a Čuvardić Bortanya volt, ahol minőségi borok, jó ételek, szép környezet és szívélyes házigazdák fogadták a horvátországi vendégeket.
A Gazdakör útját a magyar Agrárminisztérium és a Bethlen Gábor Alap támogatta.
A Gazdakör falugazdászától megtudtuk, szervezetük néhány tagja szombaton részt vett az esztergomi búzaszentelésen is, melyre a Magyarok Kenyere Program keretében került sor, további programjaikkal kapcsolatban elmondta, idén is megszervezik a Parasztkonyha elnevezésű rendezvényüket, illetve májusban az újvidéki mezőgazdasági kiállításra látogatnának el. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA