A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Dióspusztai táncokkal gazdagítja repertoárját az újgráci tánccsoport
MÁÉRT - 2019. május 2., csütörtök 11:16

A Csoóri Sándor Alap támogatásával négynapos néptánctanfolyamot szervezett a HMDK újgráci székhellyel működő Verőce-Dráva menti megyei egyesülete.

A Verőce-Dráva menti megyében élő maroknyi magyarság közösségé kovácsolásában nagy szerepe van a HMDK újgráci egyesületének, amely 25 évvel ezelőtt alakult.
Az egyesület egyik legaktívabb csoportja a népi táncegyüttes, amelynek évente számos fellépése van. Szőlősi István, az egyesület vezetője elmondta, hogy a Csoóri Sándor Alap támogatásával a múlt hónapban egy intenzív négynapos néptánctanfolyamon dióspusztai táncokat tanultak be egy Magyarországról érkezett koreográfus vezetésével. A fiatalok örömmel vettek részt a táncoktatáson, pihenni viszont nincs idejük, április 28-án egy újabb fellépésük volt Pécsváradon (Magyarország). (mt)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA