A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Vincze Loránt: a Minority SafePack úttörő eszköz az európai kisebbségvédelemben
MÁÉRT - 2019. május 2., csütörtök 18:38

A május 26-i európai parlamenti választás nem a jelöltekről szól, hanem arról, hogy fel tudjuk-e mutatni közösségünk erejét, tudunk-e képviseletet biztosítani közösségünknek Brüsszelben, meg tudjuk-e őrizni súlyunkat Bukarestben és a helyi önkormányzatokban – fogalmazott Vincze Loránt szerdán, Marosvásárhelyen. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének vezetője társaságában beszélgetett a Szövetség aktívájával, véleményformálókkal a közelgő megmérettetésről. 
A Marosvásárhelyről származó jelölt megerősítette: bejutása esetén itt fogja megnyitni központi irodáját, Vass Levente szerint pedig ez nemcsak politikai, de egyházi és civil szempontból is fontos lesz, hiszen új intézménnyel fog gazdagodni a város, amelynek szerepe lesz a kapcsolatépítésben, rendezvények szervezésében.
Vincze Loránt szerdán este marosvásárhelyi értelmiségiekkel, egyházi vezetőkkel folytatott eszmecserét a május 26-i választások kapcsán. Úgy fogalmazott, a választás tétje hármas: jog, támogatás és magyarság. Az RMDSZ célja az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, ennek eszköze a Minority SafePack. „Ez nem csodaszer, amely egyik pillanatról a másikra megoldaná összes problémánkat. De úttörő eszköz, mert elérheti azt, hogy az Unió végre érdemben foglalkozni kezdjen a kisebbségek helyzetével. Az első lépést pedig a többi fogja követni” – magyarázta a jelölt. Elmondta: az RMDSZ-nek célja a településeink fejlődéséhez, kulturális örökségünk megőrzéséhez, vállalkozásaink erősítéséhez és a gazdák megélhetéséhez elengedhetetlen uniós támogatások megőrzése és növelése. Nemzetpolitikai szempontból is nagy súlya van az EP-választásoknak, hiszen „az Európai Parlamentben megvalósuló egységes Kárpát-medencei magyar képviselet a korábbinál is erőteljesebb és összehangoltabb, ha úgy tetszik, programatikus lesz a közös munka. Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán olyan megállapodás született, amelyben a Fidesz-KDNP, illetve az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági magyar szervezetek aláírásukkal vállalták a közös fellépést és programot” – fogalmazott Vincze Loránt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA