A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Winkler: gazdasági és közösségi célkitűzés a mielőbbi schengeni csatlakozás
MÁÉRT - 2019. május 7., kedd 13:28

A schengeni csatlakozás feltételeit már nyolc éve teljesítette országunk, ezért egyértelmű, hogy kettős mércét alkalmaz az Európai Unió akkor, amikor tovább halasztja Románia csatlakozását az övezethez – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, aki Bihar megyei körútja alkalmából Pásztor Sándorral, a Bihar Megyei Tanács elnökével és Szabó Józseffel, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető alelnökével Bors községbe és a biharfélegyházi határátkelőhöz is ellátogatott. 
Hozzátette: a schengeni csatlakozás további serkentő hatással lenne Bihar megye gazdaságára olyan körülmények között, hogy a térség már most is élen jár az EU-s finanszírozással megvalósított projektek tekintetében az észak-nyugati fejlesztési régióban. Ezek a projektek a Bihar megyei önkormányzat által jól kigondolt stratégia alkotóelemei. Ebben harmonikusan ötvöződnek az infrastrukturális fejlesztések a helyi gazdaságra és turizmusra, valamint a kulturális létesítményekre vonatkozó projektekkel, melyek a közösség fejlődését szolgálják. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke közölte, összesen 18 európai uniós projekt lebonyolítása zajlik a megyében, összértékük közel 170 millió euró. Ebből a 170 millió euróból 137 millió euró vissza nem térítendő EU-s támogatás.
Az EP-képviselőjelölt kijelentette, a csatlakozás hiánya a teljes országot, és különösen a határövezetet érinti hátrányosan. Felidézte: eredetileg a schengeni csatlakozás technikai feltételektől függött, amelyeket mind Románia, mind Bulgária maradéktalanul teljesített. Elkészült a határátkelők informatikai rendszere, amely lehetővé teszi a határt átlépő személyek teljes körű azonosítását, a rendőrség által körözött személyek kiszűrését és avvámrendszer is kiépült. “Közel egy évtizede politikai természetű feltételekkel akadályozzák a két ország schengeni csatlakozását, ezeket rendre fogalmazták meg a nyugati tagállamok akkor, amikor indokolni kellett a sorozatos halasztásokat” – nyilatkozta Winkler Gyula.
Elmondta, a határ menti övezet gazdasági szempontból többletlehetőségeket kínál a határ két oldalán fekvő szomszédos településeknek, ezeket a lehetőségeket a csatlakozás elmaradása miatt lehetetlen kiaknázni. Ez pedig napi szinten, pénzben mérhető veszteséggel jár Bihar megyében is.
“Itt a legaktuálisabb az az RMDSZ által következetesen szorgalmazott cél, hogy a schengeni csatlakozás megtörténjen. A határmentiség azt jelenti, hogy határon átívelő kezdeményezések, közös projektek jöhetnek létre a RO-HU operatív program keretében, amely lehetővé teszi az érintett közösségek fejlődését. Bihar megyében három olyan közúti határátkelő létezik, amelyet Magyarország és Románia EU-s projektekből hozott létre, azonban ezek a schengeni csatlakozás hiányában nem használhatók” – hangsúlyozta a politikus.  Winkler Gyula Bihar megyei látogatása alkalmából több olyan helyszínt is meglátogatott, ahol az elmúlt években EU-s forrásokból tudtak fejleszteni a helyiek. Elmondta, fontos arról beszélni, hogy mit hozott az EU a Partiumnak, és a többi határ menti övezetnek, de arról is beszélni kell, hogy mi az, amit nem hozott: elsősorban a kisebbségügyi szabályozások területén nem történtek meg a várt lépések. “Ezért minden eddiginél fontosabb a május 26-i EP-választás, amely a jövőbeli lehetőségeinket határozza meg” – mondta Winkler.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA