A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
„Ne akadályozza az EU a történelmi régiók fejlődését!”
MÁÉRT - 2019. május 8., szerda 07:28

Május 11-én, a makfalvi Székely Majálison veszi kezdetét a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéséhez kapcsolódó aláírásgyűjtés, melynek apropóján a székelyföldi település polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztatót Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke és Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakcióvezetője – tájékoztatott az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.
 „Példás együttműködés jött létre az SZNT és a három erdélyi politikai alakulat között, mely egyrészt az SZNT kitartó munkáját dicséri, másrészt felhívja figyelmünket arra, hogy a kezdeményezésnek kiemelt jelentősége van, sikere pedig mindannyiunk életére kihatással lehet” – kezdte felszólalását Csomortányi István, majd emlékeztetett: a Néppárt vezetői közel két évtizede partnerei az SZNT-nek, hiszen Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt, a párt korábbi elnökei, másokkal együtt, még 2004-ben – a frakciótiltás ellenére is – beterjesztették a román parlament elé Székelyföld autonómiatervezetét, utat nyitva ezzel a román törvényhozásban az autonómia ügyének. „Természtes, hogy minden segítséget megadunk a SZNT kezdeményezésének sikerre viteléhez. Meggyőződésünk, hogy az Európai Unió kohéziós politikáiban lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek érdekei is érvényesüljenek, hiszen jelen állás szerint semmi sem garantálja az uniós támogatási rendszer olyan irányú alakulását, hogy az EU-ból érkező forrásokat az erdélyi magyar közösség javára fordítsák. Naponta tapasztaljuk: a magyarok által lakott erdélyi régiók gazdaságilag elmaradottabbak, e jelenség mögött pedig politikai szándék húzódik, az SZNT kezdeményezése pedig ezen változtatna. Megálljt kell parancsoljunk szülőföldünk szisztematikus elsorvasztásának, az EU nem akadályozhatja a történelmi régiók fejlődését, s ezért készen állunk a munkára, részt veszünk az aláírásgyűjtésben” – hangsúlyozta a Néppárt elnöke, majd hozzátette: az SZNT kezdeményezésének erőssége, hogy elsősorban nem nyelvi- és kulturális jogokról, hanem a történelmi régiókról, mint területi egységekről és az azoknak kijáró konkrét pénzügyi forrásokról szól.
Csomortányi István elmondta: pártja nem csak szervezeti hálójával, hanem nemzetközi kapcsolataik felhasználásával is segíteni fog a kézjegyek összegyűjtésében. „Az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagpártjaként nemzetközi partnereink segítségét is kérjük, s ugyancsak néppárti kezdeményezésre – Szilágyi Zsolt, korábbi Néppárt-elnök javaslatára – az EFA legutóbbi kongresszusán a pártcsalád vezetői állásfoglalásban ajánlották támogatásra tagjaik körében az SZNT kezdeményezését” – tájékoztatott Csomortányi.

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA