A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Lezajlottak a kisebbségi önkormányzati választások
MÁÉRT - 2019. május 13., hétfő 12:16

Magyarok: rekordnagyságú részvétel, a HMDK-s jelöltek országosan a mandátumok 86 százalékát, Eszék-Baranya megyében a mandátumok 96%-át szerezték meg!
 
Húsz nemzeti kisebbség 352 kisebbségi tanácsot (önkormányzatot) és 109 kisebbségi képviselőt választhatott meg május 5-én, az ötödik alkalommal megrendezett kisebbségi önkormányzati választáson. Mi, magyarok 12 megyében választhattunk megyei, városi és járási magyar önkormányzatot, valamint megyei és városi magyar képviselőt és helyettesét. A HMDK a 377 megszerezhető mandátumból 313-at szerzett, cikkünkben ezt elemezzük ki részletesebben.
Az összes horvátországi nemzeti kisebbség közül messze a legnagyobb arányban szavaztunk mi, horvátországi magyarok. A (nem) hivatalos adatok szerint részvételi arányunk meghaladta a 40%-ot, de több Eszék-Baranya és Belovár-Bilogora megyei település is volt, ahol 75 százalékos volt a részvételi arány.
 
Egyenként dőlnek le az egykori MESZ-fellegvárak
A 38 önkormányzatban elérhető 377 mandátumból a HMDK 313 mandátumot nyert meg országosan (a mandátumok 85%-át). A HMDK jelöltjei 8 megyében (3 megyei önkormányzat, 5 megyei képviselő), 7 városban és 18 járásban győztek. Ezenkívül 25 mandátumot szerzett az Ady Endre MKK, a Zrínyi Magyar Cserkészcsapat és a Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság közös listája. A különböző szervezetek által indított MESZ-maradványnak pedig 27 mandátuma van, ebből 15-öt Grubišno Polje helységben szereztek.
Az eredmények ismeretében kijelenthetjük azt is, hogy az összes magyarlakta településen a HMDK jelöltjei nyertek, beleértve olyan településeket is, mint Pélmonostor, Újbezdán, Dárda, Hercegszőlős, Vörösmart és Nagybodolya, amelyek korábban komoly MESZ szavazóbázisnak számítottak.
 
A HMDK-jelöltek taroltak Eszék-Baranya megyében
Az Eszék-Baranya megyei listát külön is ki kell emelnünk, ez azért is lényeges, mert 12 év után újra 25:0-ra nyert a HMDK. Emellett az eredmények, vagyis a HMDK-s és az exmeszes (függetlenek listáján elbújó) jelöltekre leadott voksok is sokatmondóak.
Eszék-Baranya megyében a választójoggal rendelkező magyarok 41,83%-a voksolt, összesen 2723 fő, ebből 2601 volt az érvényes szavazat. A jelöltekre leadott szavazatok  táblázatunkban jól láthatók. Az összesített táblázatból nem derül ki, de a HMDK megfigyelői által jegyzett adatokból tudjuk, hogy Szentlászlón, ahol több mint 180 magyar szavazott a megyei listán szereplőkre, Juhász Sándor volt MESZ-elnök és parlamenti képviselő egyetlen voksot sem kapott…
A 145 Eszék-Baranya megyei mandátumból 140 a HMDK-é lett.
Ezenkívül még az azokban az önkormányzatokban elért eredményeket közöljük, ahol a HMDK-nak ellenjelöltjei voltak: a Hercegszőlősi, a Bellyei, a Dárdai járás, valamint Pélmonostor város eredményeit. De ezekhez hasonló elsöprő sikert értek el a HMDK jelöltjei  Belovár-Bilogora megyében is, ahol az ellenlistáról egy fő sem jutott be a megyei kisebbségi önkormányzatba.
 
Köszönjük a bizalmat!
A választások után Jankovics Róbert, a HMDK elnöke a következőket nyilatkozta:
- Először is gratulálok minden megválasztott magyar képviselőnknek, akik elnyerték nemzettársaink bizalmát. A legnagyobb győzelmünket, a 25:0 arányút Eszék-Baranya megyében arattuk, ahol ezzel óriási bizalmat ruházott ránk az ott élő magyar közösség. Köszönjük a támogatást! Köszönjük minden magyar nemzettársunknak. Igyekszünk a jövőben is megszolgálni a bizalmat – mondta Jankovics Róbert.
 
 
Belovár-Bilogora megyében 60,59 százalékos volt a magyarok részvételi aránya, a legtöbb voksot a HMDK-s jelöltek kapták, így ők alakíthatnak önkormányzatot.
- Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ennyien választották a mi jelöltjeinket. A jövőben is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük magyarságunkat és ápoljuk kultúránkat. Úgy vélem, hogy csakis egységesen lehetünk erősek, ezért megbízatásunk négy évében a magyar közösség megosztottságának a felszámolásán fogunk dolgozni, és szívesen látunk köreinkben mindenkit, aki hasonlóképpen gondolkodik – mondta Berkes Zlata, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének elnöke, aki a legtöbb szavazatot kapta a megyei listán.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA