A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMDK bellyei alapszervezetének is van saját székhelye
MÁÉRT - 2019. május 13., hétfő 12:16

Többévnyi szűkös albérlet után a HMDK bellyei médiaházának  földszintjén folytathatja munkáját a HMDK bellyei alapszervezetének tagsága is, akik a múlt héten egy kiállítással egybekötött nyitóünnepséget tartottak.
A HMDK bellyei alapszervezete az elsők között alakult meg a háborús évek alatt, egy olyan időszakban, amikor nem vették jó néven, ha valaki magyarságát hangoztatta. A békés reintegráció (1997) után már itthon folytatták tevékenységüket, klubnapokat és számos rendezvényt hozott tető alá a kis közösség.
A szerb megszállás és terror miatt elhagyták a szülőföldjüket a bellyeiek is. Miután visszatérhettek, aktívan kivették a részüket az akkor alakuló közigazgatás szerveinek a megteremtéséből is. A társadalmi-politikai életnek is aktív részesei lettek, ami a magyarság fennmaradása, nyelvi és kulturális gyökerei megtartásának az egyik biztosítékává vált. A többéves szűkös albérlet után most ők is otthonra találtak a HMDK új médiaközpontjában. Beköltözésüket egy Egyed Árpád festményeiből nyílt kiállítással ünnepelték meg. Varga Gábor, a HMDK-szervezet elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd Jankovics Róbert országos elnök is köszöntötte az egybegyűlteket, eredményes munkát és sok szép összejövetelt kívánva a most már megfelelően tágas, szépen berendezett új székhelyükön

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA