A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök
„Mentsük meg egyetemünket, és szabadítsuk ki foglyainkat!”
MÁÉRT - 2019. május 13., hétfő 14:45

2019. május 13-i nagyváradi sajtótájékoztatóján Tőkés László európai parlamenti képviselő (Fidesz–KDNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke elsősorban erdélyi belügyekről beszélt. Érintette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem beolvasztásának, felszámolásának folyamatát, amely végveszélybe sodorta az erdélyi magyar egészségügyi szakemberképzést. De általános gondként foglalkozott az egész romániai magyar oktatással, amely ezer sebből vérzik amiatt, hogy nincs biztosítva magyar nemzetközösség számára a minőséget és hatékonyságot biztosító tanügyi autonómia.
A továbbiak az ártatlanul bebörtönzött székelyföldi politikai foglyok helyzetéről szólt, akiknek ügyében már minden romániai jogorvoslati út lezárult, az európai instanciákhoz való fordulás pedig csak későbbi, bizonytalan sikerrel kecsegtet. Az EMNT elnöke kijelentette: „Távlatilag nézve valóban igen fontos a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés (MSPI) ügyének hathatós képviselete. A maga helyén az RMDSZ választási programjába foglalt román schengeni csatlakozás is fontos. A fennálló helyzetben viszont ezek jelentőségét is felülmúlja a sürgős politikai cselekvés szüksége a MOGYE megmentése és ártatlanul elítélt politikai foglyaink kiszabadítása ügyében. Mentsük meg egyetemünket, és szabadítsuk ki foglyainkat! Ennek a politikai napiparancsnak a teljesítése érdekében az RMDSZ-nek legalábbis fel kellene függesztenie a kormánykoalíció pártjaival való parlamenti együttműködést, és feltételekhez kellene kötnie Románia schengeni csatlakozásának a támogatását.”
Tőkés László egy nyilatkozatot bocsájtott útjára ez alkalommal, amelyben az európai parlamenti választások kampányának és a román belpolitikának a visszásságaira is rávilágít. Problematikusnak ítéli a Fidesz és az RMDSZ együttműködését annak fényében, ahogy a bukaresti magyar képviselet kiveszi részét a román szocialisták és liberálisok támogatásából, különösen azok után, hogy az RMDSZ – szembe menve a nemzeti érdekkel – elutasította az erdélyi magyar politikai összefogást. A püspök szerint az is aggályos, ahogyan a szövetség vezetői és aktivistái az egyházat „kétes választási kampánycélokra” próbálják felhasználni, erre utal az a körlevél is, amit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület bocsátott ki, pártos választási kampányfórumot szervezve a Félixfürdőn. Történik az úgy, hogy közben „az RMDSZ választási diskurzusából és programjából szinte teljes mértékben hiányzik Orbán Viktor miniszterelnök 7 pontja, nevezetesen a migránskérdés, valamint az európai és nemzeti keresztény örökség védelme”. Ő maga európai képviselőként és az EMNT elnökeként teljes mértékben mellette áll a kormányfő azon heroikus küzdelmének, melyet Magyarország, a közép- és kelet-európai térség, valamint Európa védelmében folytat – szögezte le.
Újságírói kérdésre válaszolva Tőkés László elmondta, hogy személy szerint még nem döntött, miként fog eljárni május 26-án, az EP-választások napján, és azon honfitársainak, akiknek szavazatairól az RMDSZ eleve lemondott a szűk pártérdekű listaállítással, csak azt tudja tanácsolni, hogy járjanak el legjobb belátásuk és lelkiismeretük szerint.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA