A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jankovics: „Kellő alázattal, szerényen – ahogy eddig is – dolgozunk tovább közösségünk érdekében.”
MÁÉRT - 2019. május 16., csütörtök 11:51

Május 5-én lezajlottak a kisebbségi önkormányzati választások. A múlt heti számunkban az előzetes eredmények alapján - amelyek azóta hivatalossá váltak – közöltük a választási eredményeket. Fellebbezés sehol sem volt magyarságunk körében. Felkértük a győztes szervezet, a HMDK elnökét, Jankovics Róbertet egy záró elemzésre.
 
Jankovics Róbert: Elsősorban ismételten köszönöm minden jelöltünknek, hogy vállalta a megmérettetést. Külön köszönet a magyar nemzetiségű polgároknak, hogy ilyen magas arányban vettek részt a választáson. Köszönjük a sok-sok gratulációt és odafigyelést, amit munkánkkal kiérdemeltünk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságától a külhoni magyar testvérszervezetekig, és minden horvátországi magyarnak, akik felhívott bennünket, üzenetet küldött, megkeresett bennünket a közösségi oldalakon, vagy bármely formában gratulált. Remélem, sikerült mindenkinek válaszolnunk. Most még jobban megerősödve vágunk neki az előttünk álló feladatoknak.Egyáltalán hogyan születhetett ekkora választási győzelem egy húsz éven át erősen megosztott közösségben?
- Hónapokon át gondolkodtunk a HMDK-ban azon, kik is legyenek a jelöltjeink, milyen is legyen az általános választási koncepciónk, illetve azon, hogy ezt aztán hogyan bontsuk le járásokra, városokra, megyékre. A tény, hogy megyei listáinkon a HMDK legfőbb vezetői szerepeltek/szerepeltünk, és az óriási támogatás, amelyet az Eszék-Baranya megyei listánk kapott, arról tanúskodik, hogy a HMDK vezetősége nagy bizalomnak örvend közösségünkben. Amit ismételten köszönünk! Azon leszünk, hogy ne lankadjon az a lendület, amely voltaképpen egységbe kovácsolta a horvátországi magyarságot. Mi mindenhol egységes listát szerettünk volna már most is, de nem találtunk mindenütt partnert ehhez. Ahol nem találtunk tárgyalópartnerre, ott a döntést a szavazókra bíztuk. Meg is lett az eredménye. Soha még ilyen jól nem értetettük meg egymást a horvátországi magyar választókkal, mint május 5-én.
 „A listákon a HMDK legfőbb vezetői voltak. A bizalmat a HMDK kapta”
Mit várnak az alakuló üléseket követően?
- Eszék-Baranya megye területén öt fontos kisbbségi önkormányzatot veszünk vissza nyolc vagy tizenkét év után: az Eszék-Baranya megyeit, a Pélmonostor városit, valamint a Hercegszőlősi, a Baranyaszentistváni és a Dárdai járásit is. Átvesszük ezen kívül a Belovár-Bilogora megyei magyar önkormányzat vezetését is, „történelmünkben” először. Itt elsősorban alaposan át szeretnénk nézni a vonatkozó dokumentumokat, hogy kiderüljön, mire is  költötték az önkormányzatot vezető MESZ-prominensek a nekik juttatott jelentős támogatást az előző években. Már csak azért is, hogy egy egészséges kezdést biztosítsunk, választóink akaratának megfelelően. Hiszen a kisebbségi önkormányzat nyilvános szerv, beszámolói kötelessége van, jogilag, gyakorlatilag és politikailag is. Ami, ismerve az előző évek komoly anyagi visszaéléseivel kapcsolatos tényeket a MESZ háza táján minden lesz, csak nem rutinmunka. Minderről természetesen tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot is, hiszen ezzel kapcsolatban az előző években egyetlen hír sem jelent meg. Személy szerint annak örülnék a legjobban, ha semmilyen pénzügyi visszaélésre utaló nyomot sem találnánk sehol, és ha minden a legnagyobb rendben lenne. Hogy ennek mekkora a valószínűsége, azt döntse el a kedves olvasó. 
A következő lépések?
- A járási elöljáróknak, polgármestereknek és zsupánoknak a hivatalos eredmények kihirdetésétől számítva 45 napon belül össze kell hívniuk az alakuló üléseket. Én abban bízom, hogy ez minél előbb megtörténik, hiszen amint mondtam, sehol sem tudunk fellebbezésről, így az eredmények véglegesek. A megalakulást követően sok helyen átadás-átvétel következik majd, a választói akaratnak megfelelően, és jöhet a valódi munka közösségünk érdekében. Kellő alázattal és szerényen, ahogy az előző években is tettük ezt a HMDK-ban, dolgozunk a magyar közösségért.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA