A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök
Eszmecsere a Nagybánya Tájképfestő Telepről
MÁÉRT - 2019. május 16., csütörtök 13:39

Május 14-én Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke nagyváradi képviselői irodájában fogadta Véső Ágoston festőművészt, a Nagybánya Tájképfestő Telep vezetőjét, a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület elnökét, Csendes Lajost, Koltó község (Máramaros megye) polgármesterét, valamint Hupka Félixet, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége közép-erdélyi alelnökét. Mint ismeretes, a Nagybánya Tájképfestő Telep 1996-ban jött létre Tőkés László akkori püspök kezdeményezésére, a híres-nevezetes Nagybányai Művésztelep 100. és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megalakításának 75. évfordulóján. A kezdetben Magyarláposon, majd Felsőbányán megrendezett alkotótáborban készült és hátrahagyott munkák tavaly a Nagybánya melletti Koltóra kerültek megőrzésre és állandó kiállítás létrehozása céljából.

A látogatók tájékoztatták a püspököt a gyűjtemény helyzetéről, a vele kapcsolatos elképzelésekről és további teendőkről, az idei tábor megszervezéséről és egyéb kihívásokról. Tudatában lévén annak, hogy a Nagybánya Tájképfestő Telep működtetésének célja a magyar kultúrtörténetben korszakos jelentőséggel bíró nagybányai művésztelep, a „nagybányai festészet” hagyományainak ápolása es továbbfejlesztése, valamint a Kárpát-medence magyar és más nemzetiségű művészeivel való kapcsolattartás, a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy megfelelő intézményi keretet és anyagi hátteret kell biztosítani a közel negyedszázados telep további működtetéséhez, a becses és nagy érdeklődésre számot tartó gyűjtemény megfelelő kezeléséhez. Tőkés László emlékeztetett: „Huszonhárom évvel ezelőtt, a millecentenárium esztendejében a Nagybánya Tájképfestő Telep kulturális misszióra vállalkozott. A nagybányai hagyományok folytatójaként a magyar nemzeti művészet szolgálatába szegődött a globális identitásvesztés ellenében, a határon túli magyar kultúra, illetve képzőművészet szolgálatát vállalva ugyanakkor a külhoni asszimilációs folyamatokkal szemben.”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA