A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Május 26. legyen bizalom és összefogás napja
MÁÉRT - 2019. május 19., vasárnap 18:50

„Május 26-a nem a kételkedés vagy a kishitűség, hanem a bizalom és az összefogás napja kell hogy legyen. Közösségünk számára óriási hátrányt, sőt veszélyt jelentene egy gyenge európai parlamenti választási eredmény, mert ennek hatására a közösségünk elleni támadások és magyarellenes megnyilvánulások felerősödhetnek. Minden egyes szavazatra szükség van, ezért arra kérjük önöket, hogy egy emberként álljanak ki az RMDSZ mellett, és május 26-án pecsételjenek a tulipánra” – mondta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt szombaton, Medgyesen a 17. Vándorcsizma Néptáncfesztivál megnyitója alkalmából. Beszédében arra is utalt, hogy a felmérések szerint magas román részvétel várható az EP-választáson, ezért az erdélyi magyaroknak össze kell zárniuk soraikat, és minél erősebb támogatást kell biztosítaniuk az érdekvédelmi szövetségnek, az RMDSZ-nek.
A néptáncfesztivál színpadán Orosz Csaba, az RMDSZ Szeben megyei szervezetének elnöke és Benedek Zakariás parlamenti képviselő, nagyszebeni RMDSZ-elnök mondott köszöntő beszédet, külön kiemelve a május 26-i választások tétjét, valamint azokat a veszélyeket, amelyek egy gyenge magyar választási részvétel esetén leselkedhetnek közösségünkre és a Szeben megyei magyarság jövőjére.
„Nagy zűrzavar van Európában, ezt mindannyian láthatjuk, emiatt hívjuk fel figyelmüket arra, hogy az Európai Unió válaszút előtt áll. Május 26-án fog eldőlni az unió jövőbeli iránya. A mai rendezvényen, a 17. alkalommal megszervezett Vándorcsizma Néptáncfesztiválon összesereglett medgyesi és Szeben megyei magyarok azért jöttek el, hogy felmutassák hagyományaink, a népi viselet, tánc és ének szépségét. Ők ékes példái annak, hogy számunkra az identitás létkérdés” – mondta Winkler Gyula.
Hozzátette, anyanyelvünk, kultúránk, hagyományaink, épített örökségünk mind-mind egy olyan örökség része, amelynek a továbbadása jelenti tulajdonképpen a közösségünk fennmaradását. „Mi az európai sokszínűségben hiszünk, és egy olyan Európát akarunk, amelyben a romániai magyar nemzeti közösség identitásának védelmét törvény garantálja. Mi úgy véljük, hogy mindezt az Európai Uniónak is kötelessége szavatolni, ezért gondoljuk úgy, hogy egy uniós szintű, az őshonos kisebbségek jogait garantáló törvényre van szükség” – mondta Winkler, és hozzátette, ezt kezdeményezte az RMDSZ akkor, amikor a kisebbségvédelmi csomagját, a Minority SafePack-et útjára indította. Kiemelte, az erdélyi magyaroknak tudniuk kell, hogy a magyar képviselet nélkül az eddigi lépések nem történtek volna meg, és az európai uniós kisebbségvédelmi szabályozás megalkotására is csak akkor lesz lehetőség, ha erős lesz a magyar képviselet az Európai Parlamentben. „Május 26-án mindenkire szükség van, mivel nekünk, magyaroknak, az európai parlamenti választás nemzeti ügy” – mutatott rá az EP-képviselőjelölt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA