A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Vincze Loránt: Románia nem tudott számára fontos témákat bevinni az Unió soros elnökségébe
MÁÉRT - 2019. május 19., vasárnap 18:50

Románia soros uniós elnökségének vegyes a mérlege: technikailag végigvitte azt a munkát, amelyet ilyenkor a soros országtól elvár az Unió, viszont az elnökséget nem sikerült kihasználni a saját témák sikerre vitelére – mondta el Vincze Loránt szombaton Érmihályfalván. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke a Románia soros elnökségét értékelő előadásában rámutatott: Románia nem talált olyan témát, ami neki is fontos, európai keretben is értékes, és amit előre lehetett volna mozdítani – ahogy tette azt Magyarország 2010-ben a Duna-stratégia és a romastratégia elfogadtatásával.
„Ötlet volt: mi, az RMDSZ már hónapokkal az elnökség előtt elmondtuk, hogy vannak olyan témák, amelyekről érdemes lenne beszélni, kiemelten a Schengen-csatlakozásról és az őshonos kisebbségek jogainak európai szabályozásáról. Ez a félév lehetőség lett volna Románia számára, hogy erőteljesen lobbizzon, hogy a Schengen-csatlakozás végre megtörténjen. Az Európai Bizottság nem ellenezte ezt, valószínűleg az Európai Parlamentben is meglett volna ennek a támogatottsága. Románia technikailag felkészült, a külső határvédelem évek óta készen áll, viszont az EU belügyminiszterei nem tudtak megegyezni. Ezzel gyakorlatilag egy kettős mérce érvényesül, hiszen Románia annak ellenére sem kapja meg ezt a státuszt, hogy felkészült. Ezt a félévet lehetett volna egy olyan erős lobbira kihasználni, hogy meggyőzzék a még kétkedő országokat” – mondta el. Hozzátette: a legerősebb ellenző Hollandia, mivel az európai áruforgalom jelentős részét lebonyolító rotterdami kikötő jelentős piactól esne el, ha a konstancai kikötő azonos jogosultságokat nyerne. 
„Általában az ilyen döntések mellé lehet tenni olyan érveket vagy alkukat, amivel kiváltható egy ilyen ellenkezés. Ezt nem sikerült Romániának kiviteleznie, ehhez nem volt elég tárgyalókapacitása, nem volt elég ász a kezében” – fogalmazott Vincze Loránt, hozzátéve, hogy Romániának támogatói is lettek volna, Magyarország például elkötelezett volt abban, hogy minden erejével segítse a román lobbit. „Itt, a határvidéken érzik leginkább a csatlakozás halogatásának hátrányát. Ez akadályt jelent a személyi kapcsolatokban, de ha az áruforgalmat tekintjük, akkor pénzben is mérhető hátrány az az idő, amit a határon vesztegetnek a kamionosok” – mutatott rá.
Úgy értékelt, hogy a soros elnökségnek ezzel együtt is sokkal jobb a mérlege, mint amit sejteni lehetett előre, hiszen számos uniós vezető kételkedett abban, hogy az ország el tudja látni ezt a feladatot. A folyamatos belpolitikai csatározáson túl Románia érdekérvényesítési képességét befolyásolta az is, hogy európai választásokra készülnek a tagállamok és maga Európa is, és nagy a tét – mondta el az RMDSZ jelöltje. „Most dől el, hogy milyen lesz az a többség, amely az EU-t a következő években vezeti, milyen prioritásai lesznek. A jövő vasárnapi választás meghatározó a romániai magyarság számára is, hiszen a kisebbségi jogokról és pénzről is szól. Településfejlesztésre, mezőgazdasági támogatásokra az elmúlt tíz esztendőben sokkal több pénz jött az Unióból, mint a román állami költségvetésből száz év alatt. A tét az, hogy ezek a támogatások meg is maradjanak. Jelen kell lenni, hogy a döntéseket úgy alakíthassuk, hogy az jó legyen Erdélynek, jó legyen Romániának!” – fogalmazott.
Bihar megyei körútja során Vincze Loránt Ottományba is ellátogatott, ahol múzeumavatáson vett részt. Érmellék gazdag történelme elevenedik meg Ottományban, az uniós forrásokból felújított Komáromi Csipkés György kúrián, ahol HuRo pályázatból a gyulai vízüggyel közösen rendeztek be vízrajzi és helytörténeti múzeumot. Ottomány az egyik leggazdagabb bronzkori lelőhely, hajdan germán törzsek, ezer éve magyarok élnek itt. A községközpontban, Szalacson nemrég tárták fel Európa legrégebbi kegyhelyét, és az itt található négylyukú híd is uniós forrásból fog megújulni. A rendezvényen Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke és Horváth Béla polgármester is jelen volt. 
A jelölt az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesülete által már huszadik alkalommal megszervezett Erdélyi Szőlőhegyek Borversenyen is részt vett Élesden. A bortermelés az erdélyi magyar kultúra szerves része, egy olyan hagyomány, amelyet ma is életben tartunk és továbbfejlesztünk – mondta el a díjátadón Vincze Loránt. A jelölt felkereste Bihar község Nagy Gizella polgármesterrel, hogy elmondja: ez a választás számunkra nemzeti ügy, és hosszú időre meghatározza sorsunk. Május 26-án dől el, lesz-e erőnk szembeszállni a magyarellenes erőkkel Romániában, lesz-e erőnk megvédeni érdekeink és értekeink Európában.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA