A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Továbbra is szétválasztja közösségeinket a schengeni csatlakozás elmaradása
MÁÉRT - 2019. május 23., csütörtök 09:17

„Továbbra is szétválasztja közösségeinket a schengeni csatlakozás halasztása. Mindannyiunk kiállása szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk védeni érdekeinket, ezért május 26-án szavazzunk az RMDSZ-re. Ha összefogunk, és erőt mutatunk fel az európai parlamenti választás napján, akkor a célkitűzéseink megvalósításához is közelebb kerülünk” – mondta el szerdán, Börvelyben Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, akit Kiss Zoltán polgármester, Erdei-Dolóczki István parlamenti képviselő, Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnöke, illetve helyi és megyei elöljárók fogadtak a Szatmár megyei, határ menti településen.
Winkler elmondta, a schengeni csatlakozásnak gazdasági és közösségi tétje is van, ezért ennek mielőbb meg kell történnie. A határ történelmi szempontból is összetartozó közösségeket választ szét, de kereskedelmi akadályokat is támaszt, hátráltatva a határ menti közösségek gyarapodását, fejlődését.
Az EP-képviselőjelölt felidézte, a Barroso-bizottság nyolc évvel ezelőtt mondta ki, hogy Bulgária és Románia teljesíti a schengeni csatlakozási feltételeket, majd az Európai Parlament két ízben is elfogadott olyan határozatot, amelyben követeli a két kelet-európai ország csatlakozását. Kiemelte ugyanakkor, hogy ebben a kérdésben az Európai Parlament nem tud egyoldalúan döntést hozni. A csatlakozás megvalósulásához az Európai Tanács jóváhagyására van szükség, itt azonban több tagállam – Franciaország, Finnország, és legutóbb Hollandia – rendre vétózta meg a döntést, olyan kifogásokat támasztva, amelyek nem szerepelnek a csatlakozási feltételek között. Ilyen kifogás például az, hogy Romániában sérül a jogállamiság.
Kiss Zoltán polgármester elmondta, Szatmár megyében négy kisebb közúti határátkelőhely létezik ezek közül három, a Zajta-Nagypeleske, Garbolc-Szárazberek, illetve az Ömböly-Károlypuszta határátkelőt mind a magyar, mind a román oldalon EU-s pénzek révén valósítottak meg. A Börvely-Tiborszállási határátkelőt Tasnád irányából lehet megközelíteni, a mintegy 70 kilométeres megyei út felújítása a helyi fejlesztési országos programból lehívott alapok segítségével valósult meg.
A polgármester szerint a börvelyi határátkelő megnyitása a Pete-Csengersima határátkelő tehermentesítését tenné lehetővé.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA