A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Miniszterelnök-helyettesi látogatás: hamarosan megkezdődik a várdaróci kultúrotthon felújítása
MÁÉRT - 2019. május 24., péntek 09:24

A Bellyei járásba látogatott Predrag Štromar, a horvát kormány építésügyi és tervezési minisztere, miniszterelnök-helyettes, aki személyesen kézbesítette a várdaróci kultúrotthon felújítására jóváhagyott összeget tartalmazó támogatási szerződést. A miniszterelnök-helyettes kíséretében volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.
A miniszterelnök-helyettes és delegációja először a Bellyei járás vezetőivel tárgyalt, majd terepszemlét tartott Bellyén, Várdarócon és Kopácson. A járási központban utcák felújításához járul hozzá a minisztérium 315 ezer kúnával.
A várdaróci látogatás különös jelentőséggel bírt, hiszen Predrag Štromar építésügyi és tervezési miniszter a helyi kultúrotthon felújítását lehetővé tevő, 742 633 kúna értékű támogatási szerződést is magával hozta.
- A horvát kormány mindig is fontosnak tartotta a helyi közösségek fejlesztését, ezért örömmel támogattuk a várdaróci kultúrotthon teljes energetikai felújítását is, amelynek összértéke 1,2 millió kúna. A felújítást követően az épület fenntartási költségei jelentősen csökkennek majd, és az itt működő egyesületek egy szebb, modernebb épületben dolgozhatnak a továbbiakban - mondta a miniszter, aki hozzátette azt is, hogy nagyon jó és konstruktív a munkakapcsolata Jankovics Róbert parlamenti képviselővel, akivel heti rendszerességgel tárgyalnak a lakosságot érintő témákról, fejlesztésekről.
Egy újabb ígéret teljesült
A HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk hathatós közbenjárásának köszönhetően számos milliós nagyságrendű beruházás valósult meg az elmúlt időszakban. Egy újabb ígéret realizálódott most, teljesen megújul a várdaróci kultúrotthon is.
- Köszönjük miniszter úrnak, hogy személyesen ellátogatott hozzánk és elhozta nekünk a várdaróci kultúrotthon felújításáról szóló támogatási szerződést. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy mire vagyunk képesek, hiszen az elmúlt pár évben olyan beruházásokat tudtunk megvalósítani, amilyenekre az elmúlt 20 évben nem volt példa. Munkánkat a horvát kormány is elismeri és támogatja, aminek egy újabb bizonyítéka, hogy Štromar miniszterelnök-helyettes személyesen látogatott el hozzánk egy ilyen, számunkra fontos ügy kapcsán, mint amilyen a várdaróci kultúrotthon felújítása - mondta Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője.
 
A várdaróci tájház és a templom után most a kultúrotthon is megújul
 
Micheli Zsolt, a Várdaróc Kultúregyesület elnöke nagyon örül a kultúrotthon felújításának. Az egyesület ifjúsági és gyermektánccsoportja heti rendszerességgel tartja itt a próbáit, de  évente több telt házas összejövetelt is rendeznek. Legutóbb farsangzáró rendezvényük, a kakasütés alkalmával töltötték meg az utolsó helyig a széksorokat. Akkor jelentették be először a kultúrotthon felújítását, ahol Cickaj Željko, a Bellyei járás elöljárója külön is megköszönte Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárását az ügyben.
- Köszönjük Jankovics Róbert támogatását, akinek a segítségére mindig számíthatunk, ezúttal egy újabb, a közösségünk számára fontos épület felújítása valósulhat meg - mondta Micheli Zsolt, a kultúregyesület elnöke.
Várdaróc után Kopácsra is ellátogattak, ahol megnézték a Bellyei járás legnagyobb férőhelyes kultúrotthonát, amelynek a felújítását jövőre tervezik. A közösségi terek megújítására a korábbi években is sokat fordított a HMDK, de mindez akkor kapott még nagyobb lendületet, amikor Jankovics Róbert, a HMDK jelöltje került a horvát száborba, aki tetemes állami támogatásokat eszközölt ki magyarságunk részére. Természetesen az anyaországunk által nyújtott támogatási összegek is jelentősen nőttek. Az elmúlt években több átadóünnepséget tartottunk, és biztosak lehetünk abban, hogy idén is lesz részünk bennük

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA