A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Áttörés a kereskedelmi kétnyelvűség terén
MÁÉRT - 2019. május 24., péntek 10:53

Noha az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csak április közepén hirdette meg a kereskedelmi kétnyelvűséget népszerűsítő kampányát, a szervezetnek máris jelentős áttörést sikerült elérnie: a Penny üzletlánc május végétől 12 erdélyi településen kétnyelvűsíti kommunikációját.
Nagykárolyban, Kovásznán, Gyergyószentmiklóson, Margittán, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Nagyszalontán, Sepsiszentgyörgyön, Szovátán, Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen és Érmihályfalván is kétnyelvűsíti kommunikációját a Penny üzletlánc, miután az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői írásban és személyesen is erre kérték a helyi üzletvezetőket. Ennek hatására az üzletlánc székelyföldi képviselői személyes találkozón tájékoztatták az EMNT tisztségviselőit arról, hogy május 27-től kezdődően kétnyelvűsítik a brand- és reklámanyagaikat, e feladatot pedig kiemelt jelentőségű ügynek tekintik.
„Levélben fordultunk a székelyföldi területi üzletvezetőkhöz, kérve a többnyelvűség biztosítását, valamint a személyes találkozóra való lehetőséget. Úgy gondoljuk, a cégek érdeke is, hogy a magyar vásárlók lényegesen magasabb komfortérzettel vegyék igénybe szolgáltatásaikat, ehhez pedig egyértelműen hozzájárul a többnyelvűség biztosítása is. Célunk, hogy az említett cégek tanuljanak meg magyarul, s üzletpolitikájukba is építsék bele a kétnyelvűséget. Emellett – természetesen – a helyi vállalkozókat is szeretnénk megszólítani, hiszen azt tapasztaljuk, hogy még a székelyföldiek esetében sem magától értetődő a fogyasztókat megcélzó, többnyelvű kommunikáció, noha erre minden vállalkozónak lehetősége van” – nyilatkozta korábban Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.
A kereskedelmi kétnyelvűség népszerűsítéséért külön Facebook-oldalt is létrehoztak (www.facebook.com/Kétnyelvűséget-a-kereskedelemben-2117041425253975/), ahol a kezdeményezés legújabb fejleményeiről, pozitív és negatív példákról is tájékoztatják a közvéleményt, valamint várják a lakosság észrevételeit és tapasztalatait is.
Az EMNT vezetői rámutattak: az elért eredmény bizonyítja, hogy érdemes konkrét, az erdélyi magyar közösséget érintő ügyekben civil eszközöket is alkalmazva fellépni. A kétnyelvűségért indított kampányt folytatják, és a helyiek mellett újabb multinacionális cégeket keresnek meg – közölte a Tőkés László által elnökölt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA