A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kibővített elnökségi ülést tartott a HMDK
MÁÉRT - 2019. május 30., csütörtök 09:38

Múlt pénteken Bellyén ülésezett a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének országos elnöksége. Az ülés fő napirendi pontja a kisebbségi önkormányzati választásokon elért siker, valamint a szervezet bővítése volt.
Először tartott elnökségi ülést a HMDK vezetősége a nemrég átadott bellyei médiaház második emeletén található új konferenciatermében. Az ülés fő témája a május elején lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokon elért elsöprő siker volt. Ebből az alkalomból a gyűlésre meghívást kaptak a szervezet aktivistái is.
Az elnökség megvitatta két új szervezet felvételét is a HMDK-ba, melyek az elmúlt időszakban nyújtottak be felvételi kérelmet. Olyan döntés született, hogy az elnökség javasolni fogja a közgyűlésnek a Verőcei Magyarok Közösségének és a Nagybodolyai Magyar Hagyományőrző Egyesületnek a felvételét a szervezetbe.
- Fontosnak tartottam, hogy a választások után összeüljön az elnökség, mégpedig úgymond kibővített formában, és átbeszéljük mindazt, ami az elmúlt időszakban történt, hiszen bőven van miről szót váltanunk. Örülünk annak is, hogy további két volt MESZ-es tagszervezet döntött úgy, hogy a mi munkánkat kívánja támogatni és csatlakozni szeretne hozzánk - mondta Jankovics Róbert az ülésen, hozzátéve, hogy a HMDK ajtaja továbbra is nyitva áll minden olyan horvátországi magyar előtt, aki tenni kíván közösségünkért.
A HMDK-elnök részt vett a nagybodolyai egyesület legutóbbi ülésén, és a múlt héten felkereste a verőcei magyar közösséget is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA