A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Trianon 99 – megemlékezés Monoron
MÁÉRT - 2019. június 5., szerda 11:20

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Monor Város Önkormányzata 2019. június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulóján megemlékezés szervezett, amelynek Tőkés László európai parlamenti képviselő volt a díszvendége.
A monori Vigadó patinás dísztermébe érkező érdeklődőket Pogácsás Tibor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz–KDNP) köszöntötte. Emlékbeszédében emlékeztetett rá, hogy a múlt század első évtizedeiben sikeres magyar nemzetet tört szét a Trianonban köttetett paktum, melyben sok európai nagyhatalom érdeke érvényesült a magyar nép érdekeivel szemben.
A megemlékezés Tőkés László előadásával folytatódott. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke – aki 2007 óta tagja az Európai Parlamentnek – kiemelte, hogy milyen fontos a nemzetegyesítés szándéka és lehetősége. „Szinte egybeesik a magyar rendszerváltás és a román diktatúra harminc évvel ezelőtti bukása – mely cselekmények előfeltételei voltak a magyar nemzet határokon átívelő közeledésének. Ledőltek a falak, megteremtődtek az együvé tartozás feltételei” – mondotta. Ezt követően számba vette a mindenkori magyar kormányok e nemes ügy érdekében tett lépéseit. Elmondta, hogy mennyire fontos: minél többen valljuk az anyaországban és annak határain kívül is a közösségbe vágyás igényét, a nemzetegységbe tartozást.  
A program részeként fáklyás emlékmenet kísérte az országzászlót a Gera kertben található, közadakozásból 1935-ben állított monori Trianon-emlékműhöz. Itt Tőkés László püspök mondott imát és áldást, majd az emlékezés koszorúinak elhelyezését követően a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget a méltó megemlékezés – adta hírül a monori önkormányzati portál.

 


Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA