A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A nemzeti összetartozás napja Csúzán
MÁÉRT - 2019. június 10., hétfő 16:18

A magyar Országgyűlés 2010-ben a trianoni békediktátum évfordulójának napját, június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A nemzeti összetartozás napját a horvátországi magyar közösségekben is megtartják.
A Hegyalja Ifjúsági Egyesület minden évben megemlékezést szervez a trianoni békediktátum évfordulóján. A tavalyin két ginkófát ültettek, melyek a kitartást, a megmaradást és az összetartozást jelképezik. A fákhoz idén egy emléktábla is került, melyet a keddi megemlékezésen avattak fel, majd az emlékezők a tűzoltóság udvarába vonultak, ahol tábortűz mellett, alkalmi műsorral folytatódott a program.
- A nemzeti összetartozás tudata mindig is fontos pillére volt a megmaradásnak. Az idei rendezvényünkön elhelyezett emléktáblával és a tavaly elültetett fákkal mi a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozzuk - mondta Hordósi Dániel, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy jövőre, Trianon 100. évfordulójára egy időkapszula elhelyezését tervezik.
A megemlékezésen jelen volt Őri László, Pécs alpolgármestere, De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Veres Márton, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke, Mohácsi István, a Fidelitas Nemzetpolitikai kabinetjének vezetője és Hegyi Győző, Egerág polgármestere.
Az esemény fő támogatója a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége volt.
 
A  spliti magyarok is emlékeztek 
A HMDK Split-dalmát megyei egyesületének tagjai nemzeti ünnepeinken, a jelesebb történelmi események évfordulóin rendszeresen tartanak megemlékezéseket. A nemzeti összetartozás napja alkalmából is összegyűltek székhelyükön.
- Fontosnak tartjuk, hogy itt, a tengermelléken is ápoljuk magyarságunkat, őrizzük kultúránkat. A nemzeti összetartozás érzése számunkra különösen fontos, identitásunk szerves részét képezi, ezért is emlékeztünk meg egy tartalmas műsor segítségével a 99. évvel ezelőtti napról - mondta Tripolszki Anikó, a HMDK Split-dalmát megyei egyesületének elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA