A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Újabb tüntetés lesz: Csíkszereda után Sepsiszentgyörgyön is tiltakoznak az úzvölgyi temetőnél történtek miatt
MÁÉRT - 2019. június 20., csütörtök 22:08

A keddi, csíkszeredai tüntetés után most Sepsiszentgyörgy főterére hívja az Erdélyi Magyar Néppárt mindazokat, akik tiltakozni kívánnak az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történtek miatt. Június 27-én, csütörtökön 18 órára várják a polgárokat, hogy együtt követeljék a katonatemető államosításának beszüntetését, az eredeti állapotok visszaállítását, valamint a Hargita megyei prefektus azonnali lemondását.
Mint ismeretes, június 18-án – a rossz idő ellenére is – több ezres tömeg gyűlt össze a csíkszeredai Szabadság téren, ahol közösen tiltakoztak az úzvölgyénél elkövetett történelemhamisítás, kegyelet- és jogsértés, valamint a magyarellenes agresszió miatt. Az Erdélyi Magyar Néppárt által szervezett megmozduláson politikai szimpátiától függetlenül vettek részt tiltakozók, ezzel is jelezve: az úzvölgyi temetőnél történtek elfogadhatatlanok és megengedhetetlenek.
Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke elmondta: „Folytatnunk kell a figyelemfelkeltő és tiltakozó megmozdulásokat, hiszen mindaddig, amíg Romániában folyamatos jogsértéseket és kettős mércét tapasztalunk, nem bízhatunk abban, hogy a hatóságok megfelelő módon, számunkra kedvezően járnak el. Épp ezért napirenden kell tartanunk a temető ügyét, erőt kell felmutatnunk, és egyértelműsítenünk kell: dacára a bukaresti gyűlölethadjáratnak, kitartunk! Csíkszereda megmozdult, most pedig Sepsiszentgyörgyön a sor, hogy megmutassa: nem kér a gyűlöletimportból, az etnikai feszültségkeltésből, elutasítja az erőszakot, valamint a kialakult szégyenteljes helyzet mihamarabbi rendezését követeli. A sepsiszentgyörgyi polgárok igazságérzetének ismeretében bízunk abban, hogy politikai hovatartozástól függetlenül képesek vagyunk ismételten és közösen kiállni igazunk mellett. Az úzvölgyi hősi temetőnknél történek elfogadhatatlanok, így itt az ideje, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel fel is hívjuk erre a figyelmet – megvédve magunkat a magyarellenes támadásoktól, s megvédve Erdélyt a bukaresti zűrzavar- és gyűlöletkeltéstől!”
A szervezők online és személyesen is mozgósítanak, a tüntetést követően pedig – a csíkszeredai megmozduláshoz hasonlóan – tiltakozó állásfoglalást juttatnak el az illetékes hatóságokhoz – közölte az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA