A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Hamarosan befejeződik a kórógyi kultúrotthon felújítása
MÁÉRT - 2019. június 21., péntek 09:38

A kórógyi kultúrotthon állaga az évek során rendkívül leromlott, felújítása már jó ideje esedékes volt. A HMDK-nak köszönhetően tavaly végre megkezdődhetett az épület átfogó felújítása, amely a nyár közepén fejeződik be. Hétfőn Kórógyra látogatott Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Božo Galić zsupán, hogy megtekintsék a munkálatokat.
A HMDK a horvát kormány támogatásából és Vukovár-Szerém megye segítségével a tavalyi évben megkezdte a kórógyi kultúrotthon átfogó felújítását. A munkálatok során megújult a tetőszerkezet, új ablakokat és ajtókat építettek be, kicserélték a szigetelést, új lesz a padló és a mennyezet is, ugyanakkor a fűtés- és hűtéstechnika is megújult. Ez vonatkozik az udvarra  is, ahol egy szabadtéri színpad kialakítására is sor kerül. A tervek szerint július 31-éig mindennek el kell készülnie.
- A kórógyiaknak 2017-ben megígértük, hogy fel fogjuk újítani a falu kultúrotthonát, bármennyibe is kerüljön az, hiszen a településen a magyarság megőrzésének érdekében rendkívül értékes munka folyik. Örömmel látjuk Božo Galić zsupán úrral, hogy a munkálatok jól haladnak, és hogy hamarosan elkészül a kórógyiak művelődési háza - mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette, úgy látja, hogy a falu lakosainak is tetszik az épület új arculata, aminek különösen örül.
– A kórógyiak, ahogy a megye többi települése is, már rég megérdemelték, hogy egy korszerű, funkcionális kultúrotthonuk legyen. Örülök, hogy sikerül végre felújítani ezt az épületet, és annak is, hogy a faluban aktív közösségi élet zajlik – nyilatkozta lapunknak Božo Galić, aki hozzátette azt is, hogy könnyű olyanoknak segíteni, akik dolgoznak.
A tervek szerint a HMDK a kórógyi kultúrotthonban tartja majd augusztus 20-ai ünnepségét, mely az első nagyobb rendezvény lesz a felújított épületben. (hd)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA