A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megalakulásuk 25. évfordulóját ünnepelték az újgráciak
MÁÉRT - 2019. június 21., péntek 09:38

A HMDK Verőce-Dráva menti megyei egyesülete szombaton ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. A rendezvény alkalmából bemutatták az egyesület múltját összefoglaló kiadványt.
 
 
A Verőce-Dráva menti megyében élő maroknyi magyarság közösségbe tömörült, melynek már csak az idősebb tagjai beszélik őseik nyelvet. Éppen ezért a kultúra és hagyományőrzés által igyekeznek megőrizni magyarságukat. A közösség összekovácsolásában nagy szerepe van a HMDK újgráci egyesületének, amely szombaton ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját.
A könyvbemutatóval egybekötött ünnepségre a gradinai általános iskolában került sor. Szőlősi István, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, többek között Jankovics Róbertet, magyarságunk parlamenti képviselőjét, Pavković Igort, Verőce-Dráva mente megye zsupánhelyettesét, Marijana Matić asszonyt, Gradina polgármester-helyettesét, Ivan Gojevićet, a gradinai községi tanács elnökét, valamint Verőce-Dráva mente megye cseh kisebbségi képviselőit, akikkel az újgráciak jó kapcsolatot ápolnak.
- Közösségként csak akkor lehetünk sikeresek, ha vállaljuk identitásunkat, gyökereinket, és ha elfogadjuk hagyományainkat. A HMDK újgráci egyesülete egy ilyen közösség, amely eredményes 25 évet tudhat maga mögött – hangzott el a műsor előtti beszámolóban, majd a fellépők következtek a színpadon: a magyarországi Barcs táncegyüttese, a Vukovári Magyarok Egyesületénak asszonykórusa, valamint újgráci egyesületünk tánccsoportja, melyet Dančo Szőlősi Ildikó vezet, aki a kezdetektől fogva aktív tagja az egyesületnek. A szombati rendezvényen dióspusztai táncot adtak elő, amelyet nemrég tanultak meg Jeránt György koreográfus segítségével.
Az évfordulós ünnepély keretében mutatták be a HMDK újgráci egyesülete 25 évét összefoglaló kiadványt, amelyet a szervezet programjait, a keretében működő csoportokat bemutató írások mellett gazdag képanyag színesít. A rendezvény végén köszönőleveleket osztottak ki az egyesület aktív tagjaiknak.
Az újgráci rendezvény megvalósulását a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Gradinai járás támogatták.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA