A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Könyvbemutatók Fiumében
MÁÉRT - 2019. június 21., péntek 09:38

Két magyar vonatkozású könyv bemutatójára is sor került a közelmúltban a tengermelléki városban, tudtuk meg Viola Évától, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete elnökétől. Szervezetük székházában mutatták be a zalaegerszegi Mihovics József „Azok a szép napok – Tamo, tamo da putujem“ című könyvét, továbbá Pelles Márton és Zsigmond Gábor A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története - 1868-1918 című kötet bemutatóját is nermég tartották.
 
A fiumei HMDK-alapszervezet tagjai számára mindig kiemelkedően fontos volt a magyar nyelv és kultúra ápolása. Legutóbbi programjuk egy könyvbemutató volt, Mihovics József: Azok a szép napok – Tamo tamo, da putujem című könyvét mutatták be székházukban. A kétnyelvű kiadvány útirajzokat, esszéket, tárcákat, újságcikkeket, riportokat tartalmaz magyar és horvát nyelven.
- A kiadványban külön fejezet jutott az útirajzoknak. Terjedelmesebb írást tartalmaz Fiuméről-Rijekáról, természetesen számos magyar vonatkozása van, továbbá Isztriáról, Abbáziáról, Zára környékéről is olvashatunk benne – mondta el lapunknak a könyvről Viola Éva, a fiumei HMDK-egyesület elnök asszonya.
A könyvbemutatót Milan Zagorac rijekai író moderálta.
Ezenkívül még egy magyar könyvbemutatóra került sor a tengermelléki városban, Pelles Mártonnak és Zsigmond Gábornak A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története - 1868-1918 című kötetét az egykori Kormányzói Palotában mutatták be. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Budapest) támogatta. A kétnyelvű (magyar, angol), reprezentatív kivitelű könyv nemcsak a hajózás története, hanem a magyar történelem iránt érdeklődőknek, továbbá a hasznos és szép ajándékkönyvet keresőknek is ajánlott.
Viola Éva lapunknak azt is elmondta, egyesületük tagjai nemrég elköszöntek Seremet Sándortól, aki a Petőfi Sándor Program keretében kilenc hónapon át segítette munkájukat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA