A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Az RMDSZ soha nem fogja megszavazni az extranyugdíjak eltörlését?
MÁÉRT - 2019. június 22., szombat 08:47

Amint az ismeretes, az RMDSZ szenátorai nem szavazták meg a romániai szenátorok és parlamenti képviselők extranyugdíjainak eltörlését, miközben megtalálták az egyetlen olyan álmentséget, mely garantálja: soha nem is fogják támogatni a pazarló és igazságtalan extranyugdíj-kifizetések beszüntetését.
Cseke Attila, az RMDSZ szenátora kijelentette: csak akkor támogatják szavazatukkal az extranyugdíjak eltörlését, ha az katonákra, titkosszolgálati munkatársakra, rendőrökre és csendőrökre is vonatkozik. Ezzel az RMDSZ gyakorlatilag beismerte: soha nem fogja támogatni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezését, hiszen aki valamennyire is ismeri a romániai valóságot, tudhatja, szekus- és rendőrállamként Romániának nem érdeke szembe helyezkedni a titkosszolgálatokkal és az erőszakszervezetekkel.
A helyzet tehát világos: ahelyett, hogy az RMDSZ bukaresti szenátorai – kompromisszumos megoldásként – támogatták volna, hogy az amúgy is kiemelten magas fizetéssel rendelkező politikusok (volt szenátorok és parlamenti képviselők) ne kapjanak életük végéig, a romániai valósággal és a hazai átlagnyugdíjokkal köszönőviszonyban sem lévő, mértéktelenül magas nyugdíjat, ők tartózkodtak, ezzel pedig saját jövendőbeli nyugdíjukról is döntöttek.
Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ tartózkodásra adott magyarázatát, melyben olyan feltételekhez kötik szavazatukat, melyekről bizton állítható, hogy soha nem teljesülnek. Tartózkodásukkal ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy az PSD–RMDSZ-szövetség tovább él.
Felmerül tehát a kérdés, hogy a bukaresti magyar szenátorok kinek az érdekeit szolgálva tartózkodtak az extranyugdíj-eltörlésének kezdeményezése során, főként annak tudatában, hogy míg a romániai minimálnyugdíj értéke 700 lej (100 ezer Ft) körüli, addig több mint 700 olyan volt szenátor és parlamenti képviselő van, akik közül többen is akár 13.500 (kb. 900 ezer Ft) lejes havi extranyugdíjat kapnak. Ugyanakkor emlékeztetünk: az RMDSZ képviselői eddig minden alkalommal megszavazták a többletnyugdíjak folyósítását, legutóbb pedig a közigazgatási törvénykönyv elfogadásakor szerettek volna extranyugdíjat adni az összes polgármesternek és alpolgármesternek.
Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége bízik abban, hogy korábbi nyilatkozataikhoz képest az RMDSZ vezetői meggondolják magukat, megakadályozzák e mértéktelen pazarlást, és a képviselőházban, mely döntő fórum lesz e kérdésben, mégis megszavazzák az extranyugdíjak eltörlését, mely nem csak az ország érdeke, hanem a PSD-kormányzat folyamatos támogatása miatt a megtépázott hitelességű RMDSZ-képviselőké is – közölte az Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA