A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Teljes összefogás a Néppárt sepsiszentgyörgyi tüntetése körül
MÁÉRT - 2019. június 25., kedd 18:27

Sajtótájékoztatót tartott a csütörtökre meghirdetett, az úzvölgyi temetőért szervezett tüntetés előtt Sepsiszentgyörgyön Kolcza István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Bálint József, a Néppárt sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselője, Tóth Birtalan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, valamint Pethő István, a Magyar Polgári Párt választmányi elnöke – közölte az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a Néppárt által június 28-án (csütörtökön) 18 órára meghirdetett tüntetésre mindhárom erdélyi magyar párt mozgósít, így Csíkszereda után Sepsiszentgyörgy főterén is követelni fogják Hargita megye prefektusának azonnali leváltását, az úzvölgyi temető államosításának beszüntetését, valamint az eredeti állapotok visszaállítását.
„Arra kérjük Sepsiszentgyörgy polgárait, hogy vegyenek részt a csütörtöki tüntetésen, s közösen mutassunk fel egységet és erőt. Bukarestnek látnia kell: nem kérünk a gyűlöletkeltésből, s elutasítjuk a temetőgyalázást, az erőszakot. Hogy követeléseinket sikerre vigyük, félre kell tennünk székely büszkeségünket, meg kell találnunk a nemes cél érdekében az együttműködés lehetőségét, s épp ezért külön öröm számunkra, hogy a másik két erdélyi magyar politikai alakulat is csatlakozott kezdeményezésünkhöz. Így, együtt, talán még hangosabbak lehetünk. Találkozzunk Sepsiszentgyörgy főterén! Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt” – jelentette ki Kolcza István, akihez csatlakozva Bálint József is elmondta: mindenkit szeretettel várnak a csütörtöki megmozdulásra, mely – a múltheti, csíkszeredai tüntetés után – egy újabb állomása a Néppárt tiltakozó akciósorozatainak.
Tóth Birtalan Csaba természetesnek vélte, hogy az RMDSZ is részt vesz a tüntetésen. „Az úzvölgyi események rámutatnak: a romániai jogállamiság helyzete kritikus, épp ezért nagyon fontos, hogy minél többen vegyünk részt a megmozduláson. Tamás Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere személyesen is biztosítottak arról, hogy ott lesznek a tüntetésen” – mondta az alpolgármester. Hozzá csatlakozva Pethő István is kiemelte: meggyőződése, hogy előkészített és megszervezett provokáció történt a hősi katonai temetőnél, így itt az ideje annak, hogy az egyébként békés magyar közösség, a törvényes keretek között, erőt mutasson fel.
Sándor Krisztina szintén a tüntetésen való részvételre buzdította a sepsiszentgyörgyieket, valamint hangsúlyozta: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács magától értetődő módon támogatja a kezdeményezést, a mozgósításban is részt vesznek, s kiemelten fontosnak tartja, hogy a hasonló utcai megmozdulásokkal napirenden tartsák az Úzvölgyében történteket. „Ki kell mondanunk: nincs szükségünk arra, hogy mesterségesen gerjesztett, folyamatos konfliktushelyzeteket kelljen kivédenünk. Újra és újra hangsúlyozni fogjuk: elég volt a gyűlöletkeltésből, s nem akarunk tovább áldozatai lenni a bukaresti hatalom feszültségkeltésének” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA