A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Családias hangulatú, magyarságot összefogó rendezvény volt a hétvégi Drávaszögi Vágta
MÁÉRT - 2019. június 26., szerda 13:48

A múlt hét végén került sor az első Drávaszögi Vágtára. Habár eredetileg a Nemzeti vágta előfutamaként tervezték, technikai okokból idén ettől a titulustól elesett. Ennek ellenére minden kísérő rendezvényt megtartottak: volt lovas bemutató, kultúrműsor, gasztrobemutató és mesesátor is. Igazi családias hangulatú, magyarságot összefogó rendezvény kerekedett az egészből, amelyen mindenki jól érezte magát.
 
A Nemzeti Vágtát 2008 óta rendezik meg Magyarországon. Fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és a kapcsolatteremtés, „hídépítés“ az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába.
Mára országimázs-rendezvénnyé vált, melyre jelentkezhet minden magyar önkormányzat, minden határon túli közösség, de akár magánszemély is. A legtöbb határon túli régióban – Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Muravidéken – rendeznek előfutamot, melyeknek legjobbjai a mindent eldöntő budapesti Nemzeti Vágtán képviselhetik településüket.
A lehetetlen is teljesítve
Fica János csúzai lótartónak régi álma volt a horvátországi elővágta, megszervezését a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) vállalta. Eredeti helyszíne az eszék-rétfalusi lóversenypálya lett volna, az illetékesekkel erről fél évvel ezelőtt megegyeztek, ám ők két héttel a verseny előtt bejelentették, mégsem tudják biztosítani a lóversenypályát a Nemzeti Vágta horvátországi előfutamára. Ezután sikerült a đakovói ménesbirtok vezetőjével megállapodni és minden részletet megbeszélni. Ott viszont egy héttel a várva várt esemény előtt lóbetegség miatt karantént hirdettek. A Drávaszögi Vágta szervezőbizottsága még ezek után sem adta föl, és a lehetetlent lehetővé téve pár nap alatt sikerült a karancsi Szabó család által biztosított földterületből a maximálisat kihozva a versenyre alkalmassá tenni. A külhoni elővágták szervezője viszont egy nappal a verseny előtt úgy ítélte meg, hogy nem biztonságos a pálya és nem tarthatják meg a versenyt. A szervezőbizottság úgy döntött, hogy a hivatalos versenyen kívül, Drávaszögi Vágta néven minden programot megtartanak!
Igazi családias hangulatú, magyarságot összefogó rendezvény kerekedett a dologból, amelyen mindenki jól érezte magát. A Drávaszög és Szlavónia minden szegletéből érkeztek az emberek.
Jankovics Róbert HMDK-elnök is azt hangsúlyozta az esemény megnyitóján, hogy egy újabb, magyarságot összefogó rendezvényt sikerült szervezni és ugyanakkor bebizonyítani, hogy van  hagyománya a lovas kultúrának Horvátországban is.
A program elején azok a lovasok tartottak egy látványos drávaszögi lovasbemutatót, akik rajthoz álltak volna a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutásért, a közönség pedig hatalmas tapssal és ovációval fogadta őket.
A bemutató után a nézők figyelme a színpad felé fordult, ahol a kiskőszegi Liliom ifjúsági tánccsoport, a csúzai Hajnalcsillag és Csárdás népi táncegyüttes, a szentlászlói Rozmaring és az Ifjúsági Egyesület, valamint az Alfalusi Ifjúsági Néptánccsoport mutatta be koreográfiáit. Közben elkezdődött a gasztronómiai bemutató is, régiónk magyar konyhájának ételeit Szentlászló, Várdaróc és Kopács képviselői készítették el, ezeket természetesen bárki megízlelhette jófajta baranyai borok és üdítők kíséretében. A gyerekekhez pedig a Kárpát-medence-szerte bemutatkozó Vándormozi érkezett, munkatársai a legismertebb magyar meséket vetítették a rendezvény ideje alatt.
A résztvevők között volt többek között Matijević Olivér, az Eszék-Baranya megyei magyar önkormányzat, Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar önkormányzat, Kozár József, a hercegszőlősi járási kisebbségi magyar önkormányzat és Kelemen Dezső, az ernestinovói járási magyar kisebbségi önkormányzat elnöke, valamint Magdika Dániel, az Eszék városi magyar kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA