A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A Jézus Szíve-ünnep összehozza a darázsi magyarokat
MÁÉRT - 2019. július 4., csütörtök 13:52

A Darázs-Hercegmárok Hagyományőrző Egyesület és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége szervezésében magyar nyelvű szentmisére és ünnepi fogadásra került sor Darázson a Jézus Szíve-ünnep alkalmából múlt pénteken.
A Jézus Szíve nevet viseli Darázson a Báni-hegy északi oldalán található katolikus templom, amely fontos szerepet tölt be a helyi magyarság életében. Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz pápa terjesztette ki az egész egyházra. Jézus szívének a tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul: Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. Ünnepe mindig az úrnap nyolcadát követő péntek, ami az egyházi év utolsó változó ünnepe, melynek napján évek óta magyar nyelvű misét tartanak Darázson. Az idei szentmisét Andrási Gyula plébános celebrálta.
Gebl Mária lapunknak nyilatkozva elmondta, Jézus Szíve napját rendszeresen megünneplik Darázson, ez az itt élő magyarok számára a legfontosabb közösségi esemény, melyre minden évben sokan összegyűlnek. A templom padsoraiban idén sem csak a darázsiak foglaltak helyet, hanem a környékbeli településekről is érkeztek résztvevők.
- Régebben havi rendszerességgel volt magyar mise Darázson, most viszont csak Jézus Szíve napján kerül rá sor a templomunkban, ezért is fontos számunkra ez a nap - mondta Gebl Mária darázsi lakos.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA