A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Uniós kisebbségvédelmi intézkedéseket kért Vincze Loránt az Európai Bizottság leendő elnökétől
MÁÉRT - 2019. július 16., kedd 09:30

A kisebbségi jogok európai egyenlőtlenségével az emberi jogok sérülnek – hívta fel a figyelmet Vincze Loránt első strasbourgi plenáris felszólalásában. Az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnöke hétfő esti felszólalásában rámutatott, az Európai Unió tagállamaiban nagyon eltérő az őshonos kisebbségi közösségekre vonatkozó jogi keret: míg több országban erős jogosítványokat tartalmazó törvények vannak, másutt a meglévő jogok csak részleges megoldást jelentenek, néhány országban pedig el sem ismerik a kisebbségeket. Példaként a romániai közigazgatási törvény nemrégiben történt módosítását hozta fel, amely meglévő jogok szűkítését is célozta. Hozzátette: az országban a magyar nyelvre vonatkozó előírásokat nagyon sok esetben nem alkalmazzák, az állam pedig tiltja a magyar közösség szimbólumainak használatát. Különösen aggasztónak nevezte, hogy jelenleg nincs érdemi párbeszéd a román többség és a romániai magyar közösség között.
“Az EP-ben szorgalmaznunk kell az együttműködést a kisebbségi kérdésben, a jó gyakorlatok megosztását. Legyen jogállamisági elv a kisebbségvédelmi jogszabályok betartása! Ötven millió kisebbségi uniós polgár abban bízik, hogy az új mandátumban az Európai Unió kisebbségvédelmi standardokat teremt. Tegyünk róla!” – zárta felszólalását a képviselő.
Vincze Loránt ezt megelőzően az Európai Néppárt képviselőcsoportjában Ursula van der Leyen EB-elnökjelölthöz intézett kérdést. A Schengen csatlakozás témakörében kérte, hogy az egyértelműen diszkriminatív helyzet felszámolása érdekében mindent tegyen meg von der Leyen az Európai Bizottság élén.
Ugyanakkor rámutatott, hogy az EU egyelőre nem hozott olyan intézkedéseket, amelyek kellőképpen hasznosítanák az 50 millió őshonos kisebbségi hozzájárulását az európai kulturális örökséghez, és segítenék identitásuk megőrzését. Emlékeztetett: az Európai Parlament a múlt mandátumban két határozatot is elfogadott ebben a témában, ugyanakkor az európai polgárok is közvetlenül sürgetik a jogalkotást a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéssel.
Vincze Loránt arra kérte von der Leyent, hogy emelje be a bizottság prioritásai közé ezt a témát, illetve kérte, hogy a biztosok kijelölésének során egyikük tárcájába illesszék be a nyelvi és kulturális sokszínűség témakörét. Ursula van der Leyen az RMDSZ képviselőjével az ülést követően folytatott egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy figyelni fog erre a kérdésre, és készen áll egy megbeszélésre az uniós kisebbségvédelmi intézkedések lehetőségéről.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA