A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az egység mintapéldája
MÁÉRT - 2019. július 30., kedd 09:06

Megalakult az Ójánkováci járás magyar kisebbségi önkormányzata is, amelyet a HMDK és az Ójankovác MHE közösen indított listájáról bejutó tagok alkotnak. A testületet Magyaros Károly régi-új elnök vezeti, az alelnök pedig Újlakos Sándor lett.
 
A horvátországi magyarság soraiban ritkán tapasztalt egység és összefogás jellemezte az idei május 5-én tartott kisebbségi önkormányzati (tanácsi) választásokat. Különösen két önkormányzatban volt példaértékű: Eszék városában és az Ójankováci járásban.
- Mindkét helyen közös listát állítottunk: Eszéken a HMDK és a Népkör MKE, melynek  Magdika Dániel az elnöke, Ójankovácon a HMDK és az Ójankováci Magyar Hagyományőrző Egyesület, melynek Budim Margit a vezetője. Mindez egyértelművé tette az egész horvátországi magyarság számára, hogy lehetséges együttműködni a közösség érdekében. Ez az, amit az elmúlt időszakban folyamatosan hangoztattunk, és a jövőben is ezen dolgozunk. Bízom benne, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik, hiszen összefogva többet tudunk tenni közösségünkért  – mondta Jankovics Róbert HMDK-elnök, magyarságunk parlamenti képviselője.
A HMDK tarolt a nemrég megtartott választáson: a szervezetnek országos szinten a képviselői helyek 85%-át sikerült megszereznie, Eszék-Baranya megyében a 96%-át, a 38 önkormányzatból 33-at a HMDK vezet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA