A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Festészeti műhelyfoglalkozás az eszéki magyar iskolaközpontban
MÁÉRT - 2019. augusztus 1., csütörtök 11:25

A szabadidős tevékenység, azon belül is a kézműves foglalkozások kínálatának bővítése volt a célja Andócsi-Tar Melindának, amikor márciusban kerámiafestő műhelyt indított az eszéki magyar iskolaközpontban, majd május végén a pécsi Gitta Alkotóstúdióba szervezett látogatást, ahol a résztvevők egy kis időre festőművészekké válhattak, profi instruktorok segítségével.
Június végén szintén festőműhelyre került sor a Gitta Alkotóstúdió vezetésével, amelyet ismét az eszéki magyar iskolaközpontban rendeztek meg.
Tizenhárman jelentkeztek az önköltséges műhelyre, melyen a stúdió a festéshez szükséges minden eszközt biztosított, két instruktora pedig tanácsaival látta el a résztvevőket munka közben.
A Gitta Alkotóstúdió vezetője, Végh Edit Gitta festőművész önképzéssel, illetve tanfolyamok, szakkönyvek segítségével tanult festeni. A stúdió weboldalán olvasható bemutatkozójában azt állítja, az alkotásban „az igazi trükk, hogy tudjunk látni”, ami tanítható.
Erről – mondta el Andócsi-Tar Melinda – a legutóbbi festőműhely résztvevői is megbizonyosodhattak, hiszen gyönyörű alkotások kerültek ki kezeik közül, melyeket büszkén vihettek haza szobájuk falára, vagy ajándékozhattak oda szeretteiknek. Azt is megtudtuk, hogy a következő festőműhelyre augusztus 25-én kerül sor. Melinda már most felhívja az érdeklődők figyelmét, jelentkezzen bátran, aki egy kicsit kiszakadna a hétköznapok taposómalmából, feszegetné saját határait és kipróbálná magát a festésben. Jelentkezni az antamelinda@gmail.com e-mail-címen lehet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA