A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megújulnak egyházi épületeink is
MÁÉRT - 2019. augusztus 2., péntek 09:33

Az idei évben több, a horvátországi magyarság által használt református templom felújítása is megkezdődött. A sepsei templom statikai „helyreigazításban” részesült, a várdaróci templom pedig hamarosan új kerítést kap, valamint jövőre a teljes külseje is megújul. A laskói templomépület repedései is hamarosan eltűnnek, és folyik a Rétfaluban lévő templom tatarozása is.
 
Megmenekült a sepsei református templom
Vidékünk egyházi épületei közül a sepsei református templom van a legrosszabb állapotban. Az idők során az épület tornya is megrogyott, az összeomlás fenyegette.  A sepsei református templomot közel kétszáz évvel ezelőtt építették a helybéli hívek. A szakrális épület a kor szokásainak megfelelően egy jól látható helyen áll a domboldalon. A régi mesterek tudták, hogy a helyszínen a talaj instabil, ezért több mint két méter mély alapokra építették, ám kétszáz év alatt ennek ellenére is közel 20 centit süllyedt a torony, amit már-már a ledőlés veszélye fenyegetett.
Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárására a horvát kulturális minisztérium idén kb. 600.000 kunát hagyott jóvá a templom statikai helyreállítására, aminek köszönhetően nemrég megkezdődhetett a templom felújítása, melynél a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Az első lépés a süllyedés megállítása volt - olasz szakemberek érkeztek, akik aktív habbal mindössze három nap alatt sikeresen stabilizálták a templomot.
A technológia lényege, hogy az alapok alá nagy nyomással egy olyan habot fecskendeznek, mely szétszivárog és közel gyémántszilárdságúvá válik, így stabilizálva a templom alatti földréteget. A technológiát világszerte számos helyen alkalmazzák, többek között a pisai ferde tornyot is ezzel a technológiával stabilizálták.
A munkálatokat végző olasz cég vezetője szerint a sepsei templomnál már nagyon kritikus volt a helyzet, szinte az utolsó pillanatban sikerült stabilizálni az épületet. A következő fázisban a templom külső része újul majd meg, azt követően pedig a belső tatarozás is elkezdődhet.
- Legfontosabb épített örökségeink a templomaink. A horvátországi magyarság által használt egyházi épületek védelmére és tatarozására már az elmúlt két évben is tekintélyes összeget sikerült kieszközölni a horvát állami forrásokból. A hosszú éveken át tartó elhanyagoltság után a sepsei templomot is megmentettük. Szinte az utolsó pillanatban kezdődött el a felújítása, amelyre az idei és a következő évben 1,4 millió kúnát terveztünk – mondta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, aki hozzátette azt is, azon lesz, hogy minden magyar egyházi épület megújuljon.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA