A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kórógyi családi nap a hagyományápolás jegyében
MÁÉRT - 2019. augusztus 6., kedd 09:04

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület évente több rendezvényt is tető alá hoz, amelyek legfőbb célja a település hagyományainak ápolása és továbbadása.
Többek között a fenti céllal szervezték meg nemrég a családi napot is, ahol a gyerekek nagyszüleik, dédszüleik játékaival ismerkedtek meg. - Nagyszüleink játékainak a természet adott helyet, keretet. Szabadon mozoghattak, ehhez kellő nagyságú tér, természetes eszközök és lehetőségek álltak rendelkezésükre. A nagy füves területek, a szántóföldek bejárása által rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek. Azt szeretnénk, ha a mi gyerekeink, a legkisebbek is megismernék elődeink régi játékait – mondta Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki hozzátette azt is, hogy az eddigi programjaik során is igyekeztek a szülőket és a nagyszülőket is mindig bevonni, mert a hagyományápolás mellett szeretnének minél több falubelit megszólítani és felpezsdíteni a közösségi életet. A nagyszülők most is szívesen segítettek. A családi program, amelyet a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásából valósítottak meg, tovább folytatódik, legközelebb közös sütés-főzést szerveznek, hogy a régi játékok mellett a hagyományos kórógyi ételek készítésének a fortélyait is továbbadják az utódoknak. (mt)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA