A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Az EMNP a romániai államfő-választásról és kormányválságról
MÁÉRT - 2019. augusztus 28., szerda 22:55

Aradon tartott sajtótájékoztatót Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. A sajtóértekezleten elhangzott: a Néppárt a közelgő államelnök-választás kapcsán közös, pártok fölött álló, összmagyar jelölt indítását javasolja.
„A romániai államelnök-választás célegyeneséhez közeledve bátran kijelenthetjük: ha a romániai magyar közösségnek sikerülne is a lehető legjobb jelöltet megtalálnia, akkor sem lenne magyar államelnöke az országnak. Ugyanakkor a közelgő időszak remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy közösségünk tematizálni tudja a számára jelentős kérdéseket és erőt mutasson fel. Öt évvel ezelőtt a Néppárt arra vállalkozott, hogy Szilágyi Zsolt indításával a közbeszéd részévé tegye a föderalizmus, a regionalizmus és az autonómia gondolatát, melyet akkori jelöltünk sikerrel el is végzett” – mondta Toró T. Tibor. A Néppárt ügyvezető elnöke hozzátette: az államelnök-választás során nem áll fenn az a veszély, hogy a magyar közösség képviselői nem érik el az 5%-os bejutási küszöböt, ezáltal pedig képviselet nélkül marad az erdélyi magyarság, így a választást megelőző kampányidőszak arra fordítható, hogy legfontosabb közös ügyeinkről beszéljünk a széles nyilvánosság előtt. „Most a legfontosabb, hogy egységet és erőt tudjunk felmutatni, hiszen az európai parlamenti választás megmutatta: az egyszínű pártlista már nem alkalmas arra, hogy a teljes magyar közösséget mozgósítsa, ezért félre kell tennünk pártpolitikai különbözőségeinket, s egy olyan jelöltet kell találnunk, aki köztiszteletnek örvend, pártok fölött áll és képes a nemzeti konszenzust megteremteni és felmutatni, s akire szívesen szavaz majd minden erdélyi magyar” – jelentette ki Toró T. Tibor, majd hozzátette: létfontosságú megállítani azt a folyamatot, mely az európai parlamenti választások során már megmutatkozott, s melynek eredményekét – főként Erdély nagyvárosaiban – magyarok tízezrei szavaztak román pártokra – valós magyar alternatíva hiányában. „Az RMDSZ a hétvégén fogja eldönteni, milyen jelöltet indít, mostani bejelentésünkkel pedig azt szeretnénk elérni, hogy ez a személy egy konszenzusos jelölt legyen, melyet a Néppárt és szimpatizánsaink is jó szívvel tudnak támogatni, s amely – értelemszerűen – nem egy pártpolitikus” – mondta Toró T. Tibor.
„A Néppárt politikusaiként már a kezdetektől fogva figyelmeztettünk: a PSD—ALDE-kormány perspektívátlan, nem képes működő jövőképet kínálni egyetlen romániai állampolgárnak sem, s hibás lépés ezt a kormányalakulatot – kívülről vagy belülről – támogatni. Mára pedig beigazolódott: az elmúlt három évben egyetlen olyan megvalósítást sem sikerült elérnie a kormánypártoknak, melyekre büszkék lehetnek” – mondta Csomorátnyi István. A Néppárt elnöke felidézte a Büntetőtörvénykönyv és a Közigazgatási törvénykönyv módosításához kapcsolódó sorozatos botrányokat, valamint azt a tényt, hogy Románia gazdasága mélyrepülésben van: az államadósság és az infláció mértéke elszabadult, az idei államkölcsönök felvételének mértéke pedig mára már 100 milliárd eurónál is nagyobb. A Néppárt elnöke emlékeztetett: Románia kormányának súlyos felelőssége van az úzvölgyi botrányban, a magyar közösséget ért sorozatos és tervezett támadásokban, a visszaállamosításokban vagy épp a szabad szimbólumhasználat terén tapasztalt jogsértésekben is. „Az elmúlt három év számtalan megoldatlan kérdést hagyott maga után, melyek döntően és negatívan befolyásolják az erdélyi magyar közösség életét is. Jól látjuk: az egyet előre, kettőt hátra politikája érvényesült, ezért különösen rossz döntésnek gondoljuk, hogy magyar parlamenti képviselők és szenátorok is támogatták ezt a kormányt, s csak az utolsó utáni pillanatban hagyták el a süllyedő hajót” – nyilatkozta Csomortányi. A pártelnök elmondta: minden esély megvan arra, hogy hosszantartó kormányválság elé nézzen Románia, a közelgő államelnök-választás miatt még hosszú hónapokig helyén maradhat a jelenlegi, kudarcos kormány. „Szomorú látlelete ez a mai Romániának, s ami még szomorúbb, hogy e kialakult helyzethez magyarok is asszisztáltak. A magunk részéről a kezdetektől fogva elhibázott lépésnek gondoltuk a PSD—ALDE-kormány támogatását, s ha egy mód van rá, az államelnök-választás után jó lenne e kormányt mihamarabb meneszteni. Meg kell próbálni előrehozott választásokat tartani, hogy a lehető legrövidebb időn belül véget érjen a mostani rémálom” – jelentette ki Csomortányi István az EMNP közleménye szerint.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA