A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új elnöke van a Tengermelléki-fennsík megyei HMDK-szervezetnek
MÁÉRT - 2019. augusztus 29., csütörtök 16:55

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetében rendkívüli közgyűlést tartottak a hétvégén, melyen új elnököt választottak.
 
A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezet előző elnökének, Viola Évának a nemrég bekövetkezett halála miatt a szervezet elnöki tisztsége megüresedett. Mivel a tisztség nem maradhatott betöltetlenül, ezért rendkívüli tisztújító közgyűlést hívtak össze.
Az ülésnek, melynek az elején a jelenlévők megemlékeztek az egykori elnök asszonyról, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének rijekai/fiumei székháza adott otthont. Az összejövetel alkalmával a tagok egyhangúlag döntöttek a szervezet leendő vezetőjének személyéről, aki nem más, mint a kikötőváros magyar kisebbségi önkormányzatának az elnöke, Šibalin Klepac Zdenka. Az új elnök folytatni szeretné elődje megkezdett munkáját, de új ötletei is vannak.
- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Viola Éva utóda lehetek a szervezet élén. A kezdetektől nagyon jó volt a viszonyunk, és váratlan halála nagyon megrázott. Igyekszem majd a lehetőségeimhez mérten méltó módon folytatni a munkáját és ápolni az emlékét. Ami a jövőbeli terveket illeti, folytatni szeretném mindazt, amit elkezdtek, de nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a jövőben a fiatalokra is, akiket jobban be szeretnék vonni az egyesület munkájába - mondta az új elnök asszony, aki 2010 óta tagja a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének. A tisztújító közgyűlésen jelen volt Jankovics Róbert, az országos HMDK-szervezet elnöke, parlamenti képviselőnk, aki további támogatásáról biztosította a tengermelléki magyarokat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA