A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Daruváriak és pakráciak az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén
MÁÉRT - 2019. augusztus 29., csütörtök 16:56

Gazdag, sokszínű kultúrát őriznek a Horvátországban élő nemzetiségek, amelyet az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén, Lipovljaniban évről évre népes közönség előtt mutathatnak be. Magyarságunkat a pakráci és daruvári magyarok közössége képviselte a találkozón.
 
A szervezők úgy vélik, hogy a kisebbségi jogok érvényesítése szempontjából nagyon fontos szerepe van a közmédiának, ezért ezzel kapcsolatban egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak. Bevezetőt Aleksandar Tolnauer, a zágrábi országos hatókörű Kisebbségi Tanács elnöke mondott, majd sorra szólaltak föl mások is, akik egyetértettek Tolnauerrel abban, hogy a kisebbségek továbbra sem kapnak elég teret a közmédiában.
A HMDK-s egyesületek rendszeresen részt vesznek a szemlén, ahol idén is a gasztronómiai ízelítőt a pakráci és daruvári magyar közösség tagjai készítették.
A Daruvári Magyarok Közösségének elnöke elmondta, nagy elismerés számukra, hogy évről évre részt vehetnek egy ilyen jelentős eseményen.
A háromnapos rendezvény a kisebbségi kultúra, hagyományok és gasztronómia bemutatása mellett különböző sporteseményeknek, gazdasági találkozóknak, megbeszéléseknek, tudományos tanácskozásoknak is helyet adott.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA