A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Gyurcsány jóbarátját hívta Erdélybe az RMDSZ-es diákszervezet
MÁÉRT - 2019. szeptember 11., szerda 20:14

A magyar kormány támogatását felhasználva szerepeltette Erdélyben az RMDSZ-közeli Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) Gyurcsány Ferenc szövetségesét, Fekete Győr Andrást, a Momentum elnökét, aki az erdélyi fiataloknak elmondta: céljuk a magyarországi nemzeti kormányt alkotó pártok „visszaszorítása”, ennek érdekében jött létre az úgynevezett ellenzéki együttműködés is, s ebben Gyurcsány Ferenc pártját látja a „legszervezettebbnek” – áll a Brassai Hunor elnök által jegyzett közleményben, amit az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezete, a Minta országos elnöksége adott ki szeptember 11-én Kolozsvárott.
A sajtóban megjelent beszámolók szerint klasszikus balliberális propagandát adott elő a Momentum elnöke a Maros megyei Jobbágyfalván, ahova az RMDSZ-közeli, elviekben az erdélyi magyar középiskolás diákok érdekképviseletével foglalkozó MAKOSZ hívta meg szabadegyetemére – nem mellesleg a magyar kormány támogatását felhasználva.
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a korábbi RMDSZ-es gyakorlatot folytatva – amikor a 2010 előtti anyaországi rémkormányzás olyan „jeles” alakjait importálták Erdélybe, mint például Gyurcsány Ferenc, Demszky Gábor, Újhelyi István és a sor még hosszasan folytatható – most ismét egy szélsőségesen liberális és a nemzeti érdek ellen politizáló magyarországi párt vezetőjét hívták Erdélybe. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy mindezt fiataljaink bevonásával teszi egy olyan szervezet, mely köztudottan az RMDSZ-es politikacsinálás előszobája. Felmerül a kérdés: milyen megfontolás alapján hívták épp Gyurcsány Ferenc szövetségesét, a momentumos Fekete Győr Andrást a jobbágyfalvi szabadegyetemre? Milyen politikai vagy szakmai megfontolás alapján döntöttek úgy a szervezők, hogy a szélsőliberális párt vezetője hasznos tudással vértezheti fel az erdélyi fiatalokat, hacsak nem az történt, hogy az RMDSZ pionír-szervezetét vezetők és az őket a háttérből irányító RMDSZ-es politikusok valódi politikai szimpátiájára derült fény?
Jól látható az az RMDSZ-es kommunikációs irányváltás, mellyel az államelnök-választást megelőző kampányban a legfiatalabbakhoz kíván szólni a párt – felismerve azt, amit a legutóbbi, európai parlamenti választás is bebizonyított, hogy a felnőtt erdélyi választópolgárok jelentős része mára már végleg kiábrándult az RMDSZ-ből. Ez az új liberális irányzat feltehetőleg az RMDSZ-es boszorkánykonyha legmélyéről, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnöktől származhat, aki a MAKOSZ szabadegyetemének szintén előadója volt, s aki köztudottan szimpatizál az olykor szélsőségesen is liberális ideológiákkal, a mindennemű másság széleskörű népszerűsítésével, valamint a nyugatos liberalizmus erdélyi meghonosításával. (Megjegyzendő: Porcsalmi elődjének, Kovács Péternek, akkor kellett távoznia hivatalából, amikor nem tudtak elfogadható választ adni arra, a szintén anyaországi Kétfarkú Kutyapárt plakátjai miként kerülhettek ki, egyértelműen szervezett módon, Erdély számos településén.)
Mindezek fényében ideje világossá tennünk: nem kérünk a magyarországi balliberális pártok erdélyi importjából, s tiltakozunk az ellen, hogy fiataljainkat – szakmai képzéseknek álcázva – liberális propagandával mérgezze az RMDSZ-es diákszervezet. Meggyőződésünk, hogy ha a MAKOSZ valóban hasznos munkát kíván folytatni az erdélyi magyar középiskolások érdekvédelme területén, akkor számos megoldásra váró problémával foglalkozhat, melyeket nem Gyurcsány Ferenc szövetségesének útmutatásai alapján orvosolhatnak.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA