A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
A marosvásárhelyi magyar egységért és a magyarellenesség miatt vonulnak utcára október 1-jén
MÁÉRT - 2019. szeptember 17., kedd 22:54

Sajtótájékoztatót tartott Marosvásárhelyen Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi elnöke. Az eseményen elhangzott: október 1-jén 18 órától a marosvásárhelyi magyar egységért és az egyre fokozódó magyarellenesség miatt szerveznek megmozdulást a Színház téren, valamint hangsúlyozták, a közelgő önkormányzati választások alkalmával csak akkor biztosított a marosvásárhelyi magyar siker, ha közös, koalíciós listát és közös polgármesterjelöltet indít a három erdélyi magyar politikai szervezet.
„Az elmúlt hónapokban Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron is megszerveztük a Ne bántsd a magyart! elnevezésű tiltakozó akciónkat. Mindezek eredője az úzvölgyi katonatemetőnél történt provokáció volt, mely után úgy gondoltuk, már nem elég, ha csupán hivatalos eljárásokat kezdeményezünk, melyek – jó eséllyel – végül úgyis elakadnak a bürokrácia útvesztőiben. Meggyőződésünk, hogy szükség van arra, hogy erdélyi magyar közösségünk közvetlenül, a köztereken is hangot adjon véleményének és nemtetszésének a fokozódó és állami szintre emelt magyarellenességgel kapcsolatban” – mondta Csomortányi István, majd hozzátette: az úzvölgyi történéseken kívül számos más esemény is okot adott arra, hogy a tiltakozó akciók során elítéljék Bukarest szándékos zavarkeltését és a kormányzati szintre emelt magyarellenességet. „Marosvásárhely a bennünket ért támadások egyik gócpontja. Emlékszünk, nem olyan rég a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság 200-ról 120-ra csökkentette az orvosi egyetemen a magyar diákoknak szánt helyek számát, Dorin Florea polgármester pedig bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a katolikus gimnázium épületének visszaállamosítását. Határozottan visszautasítjuk ezt a fajta magyarellenes politikát, s azt, hogy az ország csődös helyzetét leplezendő, időről-időre kijátsszák a magyar kártyát. Mindezen történések együttese tette indokolttá, hogy Marosvásárhelyen is tiltakozó megmozdulást szervezzünk, melyre október 1-jén 18 órától kerül sor a Színház téren. Marosvásárhely a magyar nemzeti ügy szempontjából kiemelt helyszín és frontváros, ezért elengedhetetlen, hogy a helybéli magyarság – politikai szimpátiától függetlenül – hallassa a hangját és határozottan elutasítsa a magyarellenes román állami politikát” – mondta Csomortányi. A politikus hozzátette: az október elejére tervezett rendezvény szervezéséhez több civil- és politikai szervezet is csatlakozott, így a szervezők között található – a Néppárton kívül – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt és a Minta is. „Kollégáink megkeresték az RMDSZ képviselőit is, akiktől még várjuk a konkrét választ arra vonatkozóan, hogy részt vesznek-e a szervezésben és a majdani rendezvényen. Egy biztos: egy olyan lehetőség áll előttünk, mely során fontos, hogy minden közéleti-politikai szervezet képviseltesse magát, hiszen a marosvásárhelyiek jogos elvárása, hogy végre megteremtődjék a várt magyar egység a politikai szervezetek között. Soron következő akciónknak így nem csak az az üzenete, hogy az intézményesített magyarellenesség egyre nagyobb méreteket ölt Romániában, hanem az is, hogy elérkezett az idő arra, hogy a vásárhelyi magyarság képviselői végre együtt dolgozzanak a közösség érdekében” – mondta a Néppárt elnöke.
A közelgő önkormányzati választás kapcsán Brassai Hunor elmondta: Marosvásárhelyen túlmutató, összmagyar ügy, hogy sikerül-e a változás útjára lépni, megteremtve annak lehetőségét, hogy a városnak újra magyar polgármestere legyen. A Néppárt helyi elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az USR és a PLUS olyan üzenetekkel bombázza a magyar választókat, melyek szerint az etnikai alapú szavazás meghaladott, arra bíztatva ezzel őket, hogy román pártokra voksoljanak. „Ez egy hibás megközelítés, mely nem vezet semmi jóra, az etnikai problémákon pedig nem felül kell emelkedni, hanem meg kell oldani azokat” – hangsúlyozta Brassai. Hozzá kapcsolódva Csomortányi István elmondta: Marosvásárhelyen csak akkor biztosítható a magyar siker, ha hárompárti, koalíciós listát állítanak az erdélyi magyar politikai szervezetek az önkormányzati választások során, valamint közös polgármester-jelöltet is indítanak. „Csak ez maximalizálhatja a magyar szavazatokat, ugyanakkor az is meggyőződésünk, hogy a közös polgármester-jelöltnek pártok feletti és köztiszteletben álló személynek kell lennie. Egy olyan, mindenki számára elismert személyiség, mint például Bölöni László – akinek neve már korábban is felmerült ezzel kapcsolatban –, nagy biztonsággal hozhatná el a változást Marosvásárhelyen” – mondta Csomortányi István, majd hozzátette: a közös lista felállításához és a polgármester-jelölt megtalálásához már egyre kevesebb idő áll a pártok rendelkezésére, így minél hamarabb meg kell kezdeni az egyeztetéseket – olcasható az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája által kiadott közleményben.

 


Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA