A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Hivatalos lett a horvát-magyar testvérkapcsolat
MÁÉRT - 2019. szeptember 19., csütörtök 10:45

Évente szerveznek hagyományőrző horvát napot a magyarországi Csepregen, amelyre rendszeresen meghívást kapnak a pakráci magyarok is. A több éve tartó baráti kapcsolatot most egy hivatalos együttműködési szerződéssel is szentesítették.
 
Csepreg és Pakrác település együttműködését a Jankovich grófi család „alapozta meg”, akik annak idején a város nagybirtokosai voltak. A közös történeti emlékeket a csepregi horvát nemzetiségi önkormányzat karolta fel, majd a testvérkapcsolat fellendítését a csepregi városvezetés is támogatta.
Csepreg város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata hétvégi hagyományápoló ünnepségén a több éve tartó kapcsolatnak hivatalos formát adtak, az együttműködési szerződést Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, Kissné Krály Mária nemzetiségi elnök és Fa Josip, a Pakráci Magyarok Egyesületének elnöke írta alá. Fa Josip elmondta, mindig nagy örömmel látogatnak el Csepregre, a városvezetéssel és a horvát önkormányzattal az évek során sikerült egy nagyon jól működő kapcsolatot kialakítani, amelynek köszönhetően a települések lakossága is jobban megismerte egymást. A tapasztalataikat, kulturális értékeiket az egymással való rendszeres találkozások által sikerült megosztani, mindezt a jövőben folytatják, amelyről most hivatalos megállapodás is született.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA