A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Komolyzenei koncert és kiállítás a spliti magyar kultúrnapok keretében
MÁÉRT - 2019. szeptember 19., csütörtök 10:45

A HMDK Split-Dalmát megyei egyesületének szervezésében az őszi magyar kultúrnapok keretében múlt hétfőn komolyzenei hangversenyre került sor Liszt Ferenc műveiből, most hétfőn pedig egy képzőművészeti kiállításra.  Spliti HMDK-egyesületünk idén ünnepli megalakulásának a 25. évfordulóját. A jubileumi évhez méltóan a spliti magyar kultúrnapok keretében az egész évet színvonalas programok jellemzik - tudtuk meg Tripolszki Anikótól.
- Az ősz folyamán több időt tudnak szentelni a tengermellékiek kulturális programokra, mint nyáron, hiszen a legtöbben turizmussal foglalkoznak. Szervezésünkben két eseményre is sor került mostanában – mondta az egyesület vezetője.
Szeptember 9-én komolyzenei koncertet rendeztek Liszt Ferenc műveiből a spliti városi múzeum gótikus termében, melynek szépszámú közönsége volt, magyarok és horvátok egyaránt, külön öröm a szervezőknek, hogy voltak fiatalok is.
Ezen a hétfőn pedig képkiállítást nyitottak meg pécsi kisiparosok munkáiból, valamint horvátországi magyar festők műveiből. Spliti egyesületünk alkotóinak a képein kívül a drávaszögi Horvát Adrián és Vidović Mária munkáit, egy zágrábi akadémiai festő műveit, továbbá a fiumei egyesületünk tagjai által készített festményeket is láthatnak a látogatók. A tárlatnyitó résztvevői megemlékeztek Viola Éváról, fiumei egyesületünk nemrég elhunyt vezetőjéről.
Tripolszki Anikótól megtudtuk, egyesületüknek az év végéig még számos programja lesz, kórusuknak nyolc fellépése van tervben, megemlékeznek az '56-os forradalomról és szabadságharcról, egyesületük 25. évfordulóját pedig egy magyar bál keretében fogják megünnepelni. 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA