A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Ismét volt imalánc Szent László szobráért
MÁÉRT - 2019. szeptember 24., kedd 18:55

Folytatta figyelemfelkeltő megmozdulásainak sorát az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete szeptember 24-én délután. Az alakulat azt akarja elérni, hogy a városalapító király, Szent László lovas szobra helyet kapjon az egykor a nevét viselő főtéren.
Az eseményt Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke azzal vezette fel, hogy az imádság olyan fegyver, amilyet semmilyen más fegyverrel nem lehet legyőzni, amely kapocs föld és ég, ember és Isten között, „ezért gyűltünk imádságra össze”. Csuka Melinda, a váradolaszi református egyházközség társlelkésze Józsué könyvéből olvasott fel részletet, majd az igéhez kapcsolódva elmondta: az ember akkor állít emlékművet, szobrot, amikor tudatni akarja, hogy valami nagyon fontos, mert a kövek, az emlékművek, a szobrok megörökítik a történelem legfontosabb pillanatait. Az emberek ősidők óta időtálló dolgokat állítottak, hogy azok beszéljenek az utókornak, a következő generációknak azokról, akik itt éltek, építettek, mert már akkor felmérte az ember, hogy ha a szó el is hallgat, beszélni fognak a kövek, a szobrok, az emlékoszlopok. Kardos József, az unitárius egyházközség vezető lelkésze Máté evangéliumából olvasott fel igét, majd hangsúlyozta: Jézus tanítja igazmondásra, becsületességre az embereket, megtanítja az aranyszabályt, hogy amit magadnak nem szeretnél, azt a másik embernek ne tedd meg. Jézus szava olyan, mint egy építőkő, amivel tartós épületet lehet építeni.
A felszólalások után a megjelentek elimádkozták a Miatyánkot, majd elénekelték a Himnuszt, végezetül a száznál valamivel több részvevő egymás kezét fogva kört alakított ki a tér közepén. A Néppárt által szervezett mintegy félórás békés tüntetésen jelen volt egyébként az RMDSZ több helyi képviselője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA