A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Partiumi és erdélyi gazdák az OMÉK-on
MÁÉRT - 2019. október 1., kedd 06:41

Szeptemberben 26-án nyílt meg Budapesten 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). A kétévente megrendezésre kerülő seregszemlén az Erdélyi Magyar Gazdaegyesületek Szövetsége delegációjában az Érmelléki Gazdák Egyesülete is képviseltette magát, mellettük az aranyosszéki (Kolozs megye) gazdák és több belső-erdélyi mezőgazdász egyesület is bemutatták portékáit. 
Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság legrangosabb seregszemléjének, valamint az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepének nevezte a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK), amelyet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg csütörtökön a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az agrárminiszter kiemelte: a rendezvény több mint egy évszázada mutatja be a magyar mezőgazdaság legjavát, amelynek idei mottója „A fejlődés hagyománya”, amely azt is kifejezi, hogy a magyar agrárium korszakváltás küszöbén áll.Jakab István, aki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is egyben, hangsúlyozta: a kiállításon bemutatott technológiák és eszközök igazolják, hogy Magyarország a 21. században is tudja versenyképesen működtetni az agrár-élelmiszeripari gazdaságot. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kitért arra is, hogy a világgazdasági trendek alapján az OMÉK a jövőben a vásári és szakmai jellege mellett regionális, üzleti élelmiszerfórummá és -kiállítássá fejlődhet, ez nemcsak az országimázsnak tenne jót, hanem a magyar élelmiszeriparnak is.
Az ügyvezető elmondta, hogy a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban a vasárnapig tartó rendezvény mintegy 40 ezer négyzetméteren 680 kiállítóval várta a szakmai érdeklődőket és a nagyközönséget. Az idén az OMÉK fókuszában a magyar élelmiszeripar állt, emellett többek között szakmai programokon, állat-, valamint mezőgazdasági gépbemutatókon, látványkonyhás kóstolókon, illetve könnyűzenei koncerteken vehetett részt a nagyközönség.
A Kárpát-medencei gazdaszervezetekre is kiterjedő nagyvásár elsődleges célja tehát ezúttal is arra irányult, hogy szakmai szempontból mutassa be a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre, manufaktúrákra épülő gazdálkodást, és megismertesse a szakmával, a nagyközönséggel annak értékeit, eredményeit. Ennek jegyében a partiumi, illetve az érmelléki gazdák is olyan portékákat sorakoztattak fel, amelyek ezekre a termékekre helyezték a hangsúlyt, hasonlatosan a hazai nagyvásárokon, amelyek egyre népszerűbbek a természetes alapanyagú áruik által.
Az érmelléki gazdák és kézművesek termékeinek bemutatója mellett a kistérség borait a bihardiószegi Heit-pincészet, a székelyhídi Czapp-pincészet, valamint az érmihályfalvi Hegedűs-pincészet népszerűsítette. A borok mellett a tájegység kistermelői is felvonultatták kézműves- és biotermékeiket – sajtfélékkel, szörpökkel, kertészeti termékekkel, mézfajtákkal, mézeskalácsokkal, hidegen sajtolt olajokkal, fűszerpaprikával és egyéb minőségi biotermékekkel gyarapítva a Partium és Erdély hírnevét – közölte az Érmelléki Gazdák Egyesülete. 
Szombaton került sor a falugazdászok képesítéseit igazoló tanúsítványok kiosztására is, mely képzést az Agrárminisztérium és a Szent István Egyetem szervezett a Kárpát-medenceiek számára, amelyet valamennyien jó teljesítménnyel végeztek el. Az ÉGE hálózatához tartozó tanúsítványokat Csomortányi István, az EMGE Szövetség elnöke vette át Kozári Józseftől, a gödöllői Szent István Egyetem Szaktanácsadási és Továbbképzési Központjának vezetőjétől

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA