A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Idén is volt magyar est Vukováron
MÁÉRT - 2019. október 3., csütörtök 16:25

Tizenkettedik alkalommal rendezett magyar estet a Vukovári Magyarok Egyesülete.  A helyi Magyarok Otthonában megtartott rendezvényen a hazaiakon túl több vendég egyesület is bemutatkozott.
A Vukovári Magyarok Egyesülete már évek óta fontos szerepet játszik a város magyar közösségi életének az alakításában. Székhelyükön tartják rendszeres összejöveteleiket, ezenkívül hagyományos rendezvényeik is vannak. Ezek közé tartozott a múlt szombati magyar est is, melyet sorrendben 12. alkalommal tartottak meg. Az esemény házigazdája a Vukovári Magyarok Egyesülete keretén belül működő Őszirózsa népdalkör volt, tagjai több magyar népdalt is elénekeltek a közönségnek.  Az est során felléptek még a csúzai Hajnalcsillag gyermektánccsoport ifjú tehetségei és a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének táncosai is, akiket a helyi tamburazenekar is elkísért. A rendezvény fénypontja a helyi magyar egyesület citerazenekarának a fellépése volt, akik most léptek először színpadra.
- Amikor tizenkét évvel ezelőtt szervezkedni kezdtem a vukovári magyarság érdekében, nem gondoltam, hogy több mint tíz év múlva is ezzel fogok foglalkozni. Nagyon sok öröm ért ebben az  időszakban, és mindig örömmel tölt el az is, ha egy ilyen rendezvényt tudunk tető alá hozni, mint ez. Idén olyan egyesületeket hívtunk a rendezvényre, amelyek még nem jártak nálunk, szeretnénk ugyanis minél több embernek megmutatni, hogy Vukováron is vannak magyarok - mondta Jakumetović Rozália, az egyesület elnök asszonya, aki hozzátette, külön öröm számára, hogy egyesületük citerazenekara is színpadra lépett.
Az eseményen jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, valamint Gárdos Béla, Magyarország eszéki konzulja is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA